Китайска вирусна заплаха срина цените на петрола

Американският президент Джо Байдън не успя да убеди Саудитска Арабия да увеличи добива

Китайска вирусна заплаха срина цените на петрола | StandartNews.com

На азиатските пазари днес цените на петрола спаднаха, след като ръстът на новите случаи на Ковид-19 в Китай породи опасения от налагането на нови локдаун ограничения и съответно до спад на търсенето на петрол, предаде Ройтерс.

Китай е най-големият вносител на черно злато в света.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през септември загубиха 1,47 долара или 1,5% до 99,69 долара за барел, след като в петък бяха поскъпнали с 2,1 на сто.

Американският лек суров петрол спадна с 1,54 долара или 1,6% до 96,05 долара за барел при ръст от 1,9% в петък.

Китай съобщи за нови 691 случая в събота при 547 предния ден. Случаите на местно предаване на заразата са най-много от 23 май досега.

Пазарите следят и развитието около газопровода "Северен поток-1", който е спрян за профилактика, но трябва да заработи отново на 21 юли. Западни правителства и компании не изключват спирането на подаването на газ по тръбата да бъде удължено, което сериозно ще засегне най-вече Германия и може да вкара икономиката й в рецесия.

Същевременно американският президент Джо Байдън не успя да убеди Саудитска Арабия да увеличи добива на суров петрол, което задържа цените на високо ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай