Китай отвори Шанхайската зона за свободна търговия

Китай отвори Шанхайската зона за свободна търговия | StandartNews.com

Шанхай. В Шанхай вчера бе официално открита зона за свободна търговия, която трябва да се превърне в платформа за тестване на реформи във финансовата сфера и пазарите, предаде агенция Синхуа. В зоната, която покрива площ от 29 кв. километра, бизнесът ще бъде освободен от данъци в продължение на 10 години, а достъпът до интернет ще бъде достъпен за всички. Вчерашното откриване от китайските власти се смята за една от най-смелите реформи от десетилетия, отбелязва агенция Ройтерс. Решението за нейното създаване бе одобрено от официален Пекин през юли. На церемонията по откриването китайският министър на търговията Гао Хучъ заяви, че приоритетът в изграждането на зоната в Китай е разширяване на отвореността на сектора на услугите и преустройство на административното управление. Това ще отвори още повече Китай към външния свят. Търговският министър посочи, че Шанхай е избран за експериментална свободна търговска зона на базата на географските му предимства. В бъдеще Китай възнамерява да разшири сектора на услугите, да опрости административните процедури в търговията и да създаде законова основа за прилагането им.

В зоната за чуждите компании ще бъдат свалени ограниченията за трансгранични операции с китайската валута юан. Според експерти това е един от най-амбициозните експерименти на правителството. В зоната значително ще бъде разширен достъпът на чуждите компании в сектора на услугите. Като цяло китайското правителство е определило 18 отрасъла, които в страната са силно контролирани, а в зоната за свободна търговия трябва да функционират по-свободно. Сред тях са финансите, банковата дейност, транспортни, юридически и социални услуги, телекомуникации, лизинг и т.н. Освен това в икономическата зона ще бъде създаден инкубатор за иновационни проекти.

Това, което е важно да се каже, е, че в тази зона ограниченията за чуждите инвестиции ще бъдат облекчени, а лихвените проценти ще се определят по пазарен принцип. Сред другите важни мерки е идеята силно регулираната китайска валута юан да се разменя свободно за други чужди валути.

Говори се още, че в зоната Фейсбук и Туитър ще бъдат разрешени. Иначе достъпът до двете социални мрежи е забранен в Китай от 2009 година. Су Бин е професор по икономика и финанси в China Europe International Business School. Той следи с интерес развитието на проекта за изграждане на зоната. Според него по този начин Китай отправя послание към международната общност.

"Присъединяването на Китай към Транстихоокеанското партньорство ще е равнозначно на повторно причисляване към СТО", коментира професор Су Бин. "Това би било изключително важно. Сегашните условия обаче не ни позволяват да се случи това. Трябва да проведем някои тестове. От международна гледна точка Зоната за свободна търговия в Китай полага основите на пътя пред Китай за присъединяването му към тази нова международна икономическа група".

Китай и днес разполага с множество специални икономически зони, пръснати по източните и северните брегове. Създаването им е с цел да привличат чуждите инвестиции с частичното отваряне на местния пазар в началото на 80-те години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай