Китай обяви редица мерки за спад на замърсяването

Китай обяви редица мерки за спад на замърсяването | StandartNews.com

Пекин. Китайското правителство нареди на предприятия от тежката индустрия да намалят емисиите си от вредни газове с 30% до 2017, предаде Би Би Си.

Съгласно новите правила, дружествата ще бъдат задължени по закон да подобрят оборудването си за контрол на замърсяването и ще бъде наказвани за извънредни количества емисии.

Съобщението не уточнява кои браншове ще бъдат засегнати от новите правила.

Въпреки това, по-рано тази година министри намекнаха, че индустрии като стоманодобивната, строителната и петролната ще се изправят пред нови предизвикателства.

Държавният съвет обяви целите за емисиите като част от документ, който одобри 10 мерки за справяне с проблемите на околната среда, в това число, ограничаване на растежа на енергоемки индустрии като стомана, цимент, алуминий и стъкло;
отказ за разрешение за нови индустриални проекти, ако те не са изпълнили необходимите стандарти; засилване на прилагането на настоящия режим на санкции

Някои от най-големите и най-успешни протести в Китай са били предизвикани от екологични съображения.

През 2007 г. жителите на Шиамен организираха серия от протести срещу изграждането на химически завод в района и принудиха местните власти да прекратят проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай