Китай и войните изстреляха златото в небесата! Исторически рекорд

Солидното поскъпване започна в края на миналата година

Китай и войните изстреляха златото в небесата! Исторически рекорд | StandartNews.com

Нов исторически рекорд отбеляза цената на златото. В началото на петъчната търговия то поскъпна до близо 2400 долара за унция с оглед на продължаващи покупки на благородния метал най-вече от страна на централни банки и по-специално от китайската, както и поради статута му на инвестиция убежище на фона на геополитическото напрежение.

Към 10.30 часа българско време златото поскъпва с 0,83% към ново рекордни ценово ниво от 2398 долара за унция, като от началото на годината цената на благородния метал се повиши с над 15%, отбелязвайки най-солидното възходящо движение за началото на годината от 2017 г. насам.

Солидното поскъпване започна в края на миналата година, особено след началото на войната между Израел и "Хамас" и тъй като инфлацията в големите икономики, макар и намаляваща, продължава да се оказва доста устойчива.

Засилващите се през последните дни опасения за евентуален ирански удар по Израел, което да доведе до разширяване на конфликта в Близкия изток, вероятно стоят в основната на последното солидното поскъпване на златото.

Това възходящо движение е факт въпреки серията важни икономически данни от САЩ (по-висока инфлация и по-силен от очакваното трудов пазар) през март, които парираха голяма част от пазарните прогнози за първо понижение на лихвите на Федералния резерв през юни, като сега очакванията за подобен ход са насочени към септември, а водещи банки като Deutsche Bank и Bank of America дори вече залагат на само едно понижение на основната американска лихва през 2024 г., като до бъде факт едва през декември. По принцип, златото и останалите ценни метали реагират негативно (поевтиняват), когато лихвените ставки са високи, тъй като те не са лихвоносен актив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай