Кипър разкритикува еврозоната

Кипър разкритикува еврозоната | StandartNews.com

Никозия. Президентът на Кипър призова лидерите на еврозоната да извършат преразглеждане на спасителната програма на неговата страна, като предупреди, че Никозия може да не успее да изпълни условията в настоящия им вид, тъй като щетите върху икономиката и банковата система са се оказали по-големи от очакваното, пише Файненшъл таймс.

В писмо, изпратено миналата седмица, Николас Анастиадис е написал, че преструктурирането на двете най-големи банки в страната е „било извършено без внимателна подготовка". То е заличило работния капитал на много кипърски компании и е изискало безпрецедентен контрол върху капитала, което е задушило икономиката на острова.

"Икономиката бе тласната в дълбока рецесия, което доведе до допълнително покачване на нивото на безработицата и направи фискалната консолидация по-трудна", пише Анастасиадис към ръководителите на институциите на ЕС и МВФ.

"Призовавам ви да преразгледате възможностите, за да се определи изпълним план за Кипър и неговия народ", казва в писмото президентът.

"Не бе направено никакво разграничение между дългосрочните депозити, които създават високи доходи, и парите, движещи се по текущите сметки, като оборотния капитал на компании", допълва Анастасиадис. "Това доведе до значителна загуба на оборотен капитал на компаниите", подчертава кипърският президент.

Има вероятност финансовите министри от еврозоната да обсъдят писмото на Анастасиадис на предстоящата си среща в четвъртък.

Файненшъл таймс цитира високопоставен представител на еврозоната, според когото ръководителите на 17-те страни, въвели единната валута, били "объркани" от това писмо и може да не отговорят положително на молбата на Кипър за помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай