Кибритопродавачът милиардер

Кибритопродавачът милиардер | StandartNews.com

Шефът на ИКЕА Ингвар Кампрард търгува от петгодишен

"Режете цените!" е мотото на легендарния бизнесмен

Легендарният основател на ИКЕА Ингвар Кампрад дойде преди дни в България, за да търси нови доставчици. Собственикът на компанията, който е сред най-богатите хора на света, обяви пред премиера Бойко Борисов намеренията си да увеличи оборота и инвестициите в страната ни. Намеренията на концерна са да предостави краткосрочни кредити с ниска лихва на български фирми, които да му партнират. Милиардерът доведе екип за срещи и разговори с досегашните и евентуалните бъдещи партньори на веригата, чиито връзки с България са от 25 години. Десетина български фирми произвеждат и доставят на ИКЕА различни артикули. През април международният концерн, който има магазини у нас, откри и он лайн търговия. Българите са сред първите потребители в Централна и Източна Европа, които могат да пазаруват онлайн в ИКЕА.

89-годишният основател на ИКЕА Ингвар Кампрад има богатство от 31 милиарда долара, което го поставя на второ място в Европа и на седмо в света. Веригата му от 350 магазини в 26 страни се оценява на 53 милиарда долара, отбелязва Profit.bg. Нейното начало е поставено през 1943 г., още по време на Втората световна война. Оттогава досега компанията продължава да се разраства и да привлича все повече клиенти.

Ингвар Кампрад е роден в семейството на немски имигранти в Швеция. Предприемчивият му дух проличава още на 5-годишна възраст. Тогава започва да продава кибрит, който му изпращала неговата леля в Стокхолм. Следва бизнес с картички, семена и писалки, които той поръчва от Париж. При завършване на гимназията 17-годишният Ингвар получил от баща си пари, за да продължи образованието си. Той обаче ги инвестирал в проект, от който се родила компанията ИКЕА. Отначало в първия магазин се продавали евтини стоки - рамки за снимки, портфейли и други ширпотреби, необходими за бита на обикновените хора. Продажбата на мебели започва 5 години след откриването на фирмата и първоначално става по пощата.

Произвеждали мебелите в Швеция. Но след бойкот на местните фабрики веригата се ориентира към чужбина.
Първият магазин на ИКЕА извън Швеция е открит през 1963 г. в Норвегия. В САЩ се компанията навлиза през 1985 г. с магазин във Филаделфия, а в Китай - през 1998 г. Днес в стотиците магазини на концерна в десетки страни продажбите достигат 40 милиарда долара. Целта е до 2020 г. те да скочат над 70 милиарда долара.
Инвеститорите от цял свят силно желаят да притежават акции на компанията. Тя обаче остава частна собственост, като вече е в ръцете на децата на Ингвар Кампрад.

През 2013 г. Ингвар се завръща в Швеция от Швейцария, където се засели през 1970 г., за да се спаси от високите данъци в родината си.

Малко известен факт е, че международната експанзия на прочутата верига всъщност започва първо от производството, и то в соцлагера. През 50-те и началото на 60-те години на ХХ в. шведските производители на мебели бойкотират Кампрад заради ниските му цени. Те отказват да работят с него и ИКЕА не успява да изпълнява поръчките си. Тогава находчивият предприемач взема смело решение. Той отива в комунистическа Полша, където договаря да работи с местни производители, чиито разходи са два пъти по-ниски от тези на шведските фирми.

Експертите казват, че ИКЕА използва хубаво дърво за лицевите части на мебелите и не толкова хубаво за вътрешните, които не се виждат и не са толкова важни. Кампрад обаче знае за какво трябва да похарчи пари и за какво - не. За разлика от всички евтини мебели неговите не са грозни. Всяка година фирмата наема талантливи световно известни дизайнери, за да създават нови производствени линии. Оставят се вратички и за външни изпълнители, ако титулярните служители не се справят добре или не предложат най-добра цена. "Пак ще платя, но не на вас, а на който ми предложи по-ниска цена за нещо по-добро", гласи философията на собственика. Той има сериозен коз срещу конкурентите - залага на огромен шоурум, в който хората могат да видят, да докоснат и да почустват стоките, за да са сигурни, че купуват нещо качествено и удобно.

Кара старо "Волво", обядва евтино в магазините си

Ингвар Кампрад е един от най-успешните предприемачи на всички времена. Той става милиардер, преди да е навършил 30 години. Гордее се с няколко неща, но поршето, лозята му във Франция и къщата му до Женевското езеро не са сред тях. "Цял живот съм имал на разположение здравия си разум и стратегията си." На 30 март Кампрад навърши 89 години, но не възнамерява да се оттегля от бизнеса. Той е бодър, работоспособен и обича да пътува, за което говори и визитата му в България. Макар и милиардер, Кампрад продължава да живее скромно. Според телевизията в Швейцария, където живееше до преди две години, той си е карал старото Volvo 240. Когато пътува със самолет, си взема билет за икономична класа. Разказва се, че използва повторно пликчетата чай и прибира пакетчета сол и пипер в ресторантите. И не на последно място - Кампрад и досега обича да посещава магазините на IKEА за евтин обяд с кюфтета или сьомга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай