Храните поскъпват рязко

Причината е рязкото покачване на цените на растителните масла и зърнените култури по света

Храните поскъпват рязко | StandartNews.com

Цените на храните за четвърти пореден месец са се покачили на световните пазари през септември, водени от рязкото покачване на цените на растителните масла и зърнените култури, съобщи Организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на ФАО за цените на храните в кошницата с основни храни през септември се е увеличил с 5% от ревизираната стойност през предходния месец, до средно 97,9 пункта.

Миналият месец цените на растителното масло са се повишили най-много, с 6%, в сравнение с август, достигайки осеммесечен връх благодарение на увеличеното търсене на внос на палмово масло и по-ниските резерви в Малайзия.

Цените на слънчогледовото масло също са нараснали рязко, до голяма степен поради влошените добиви в Черноморския регион.

Цените на зърнените култури също са скочили, с 5,1%, дължащи се на рязко покачване на цените на пшеницата на фона на нарастващото търсене. То е породено от опасения относно производството в южното полукълбо. Сушата също се е отразила неблагоприятно върху засяването на зимна пшеница в Европа.

В сравнение със септември миналата година цените на зърнените култури са се увеличили с 13,6%, пише Dariknews. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай