Петък,

Хиновски с препоръка за газовата независимост на България и Турция

От: Редакция -
1077
Хиновски с препоръка за газовата независимост на България и Турция
A
A
A

В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта от швейцарска компания на добра цена. Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски.

Хиновски обяви и друго, което по думите му "малко хора знаят": че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ.

"Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката", посочи Хиновски.

"Ние, експертите, от години портаряме, че България и Турция трябва да подпишат споразумение за междусистемна свързаност. Но там има геополитически натиск от Русия да не ни се помага, тоест България да остане зависима от "Газпром", категоричен бе Хиновски.

Той коментира и въпроса със 7-те танкера с втечнен газ, договорени от кабинета "Петков" със САЩ, за които днес изтича срокът да кажем дали ги искаме, а служебното правителство отговори, че иска разсрочка: "Не виждам грешка от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква знание", каза той за танкерите с втеченен газ. „Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш преговори з атерминал да плащап капацитет без да знаеш дали ще имаш източник".

„Регионът е пълен с природен газ, въпросът е да се комбинират видовете договори по начин, че да има една ниска, за да захрани потребителя. И виждам, че това се опитва да прави това правителство“, каза Хиновски.

„Все пак България е застрашена да плаща огромни неустойки затова, че не сме взели количествата газа по договора с "Газпром", ако се заведе дело за това. Газова криза от недостиг на газ няма да има тази година. Ако поскъпне газа драматично, "Топлофикация" трябва да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни“, заяви Хиновски.

По-важна тема според Хиновски обаче е друг изтичащ скоро срок - на 23 август - за който България трябва да си предостави становище по Териториалните планове за развитие на минните региони: „Ако тя не го представи, затваряме външните си региони. Недопустимо пасуване от страна на експертна общоност. Ние в понеделник ще пуснем едно негативно становище до министерството. Това правителство може да реагира пред ЕК, че тези планове са неоптимални. Те бяха представени в последните секунди на старото правителство. Те са опасни за българската енергетика. Те ще доведат до реално затваряне на ТЕЦ-овете".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията