Хиновски: С геотермална енергия парното на София щеше да е евтино

В България са регистрирани над 136 горещи минерални извори, има и за СПА, и за зелено производство на енергия

Хиновски: С геотермална енергия парното на София щеше да е евтино | StandartNews.com
  • В България са регистрирани над 136 горещи минерални извори, има и за СПА, и за зелено производство на енергия
  • Районът на Маришкия басейн не е проучен за изграждане на геотермални централи. Той е и с най-нисък потенциал
  • Една от големите спирачки е Законът за водите поради сложните процедури по концесиониране на минерални извори
  • Очаквам дефицит на газ, затова трябва да разработваме нашите находища, казва енергийният анализатор Иван Хиновски в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Хиновски, покрай търсенето на алтернатива на скъпия газ и особено в контекста на "Зелената сделка" се заговори за геотермалната енергия. Какво представлява тя и има ли възможност да се добива у нас?

- Това е възобновяем енергиен източник, който десетки години се развива по света, в Европа, а напоследък и в Турция. Това е технология за използване на високия температурен градиент на подпочвените слоеве на дълбочина 15-20 до 50 метра. Топлината се извлича на повърхността чрез термопомпени инсталации, чрез които впоследствие се произвежда пара, оттам чрез парогенератори и парни или газови турбини се произвеждат топлинна и електрическа енергия по комбиниран цикъл. Един от най-бързо развиващите се райони с висок геотермален потенциал е край Измир в Турция, където има над 350 мегавата инсталации и продължават да се изграждат. Такива инсталации има и в Йордания, в Норвегия, в Дания. Тази технология не е новост. Има два вида такива инсталации - да се използва топлината от недрата на земята или да се използват горещи минерални извори, на които България е много богата. Едно проучване отпреди десетина години идентифицира Софийския регион като много богат на геотермална енергия. Между 2005-2008 г. имаше идея да се разработи геотермален проект, чрез който "Топлофикация София" щеше да стане добре печелившо дружество с много ниска цена на топлинната енергия. Но тогава този проект не бе осъществен по политически причини. След 2008 г. също имаше обсъждания, даже имаше готово проектно предложение. Ако беше прието, днес нямаше да страдаме от високата цена на топлинната енергия, защото себестойността на енергията от тези инсталации е многократно по-ниска, отколкото на природен газ.

- Преди време имаше идея минералните извори да бъдат дадени на общините, които да ги използват. Има ли развитие?

- Законът за водите определя минералните извори като изключителна държавна собственост с някои изключения, които се определят с разрешение на министъра на околната среда и водите. Има такова изключение за София, редица извори са дадени за стопанисване и използване на Столична община, но те не се използват ефективно. Столична община има по принцип правилна концепция - първо те да се разработват като СПА центрове и след това за геотермално производство. Проблемът е, че Столична община е пасивна по тази тема и не предприема нищо - не обявява тръжни процедури, не разработи идейни проекти. Имаше проект, разработен съвместно с унгарски специалисти, голяма част от цялата топлинна енергия за обществените сгради в центъра на София да бъде изцяло геотермална. Но тогавашният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов беше категорично против проекта. Сега похвална активност проявява кметският наместник на Панчарево, който се обърна към нас за експертна помощ и ние разработваме проучване за използване на геотермалната енергия в районите на Панчарево и Казичене за отопление на училища, градини, читалище и т. н.

- От март 2021 г. е имало възможност да се кандидатства по Норвежката програма с проекти между 200 и 400 000 лева. За какво е тя?

- Тя е актуална за общини за използване на геотермалната енергия, но основно за отопление, а не са за електропроизводство. Доколкото съм запознат, Столична община кандидатства по тази програма за проект на територията на община Кремиковци.

- В Плана за възстановяване и устойчивост имаше идея да се прави голяма геотермална централа край Плевен. Това остана ли като предложение във варианта, който бе внесен в Еврокомисията?

- Имаше такъв план за Северна България, района на Плевенско. В този район има голям температурен градиент в земните слоеве. Това е важно, защото колкото по-голям е градиентът, толкова по-изгодно е добиването на енергия - на по-малка дълбочина се постига необходимото подгряване на водата. Както казах - освен използването на водата от горещи извори, другият вид технология е да се използва температурният градиент в недрата на земята. Правят се дълбоки сондажи и в тях се инсталират термодвойки или топлообменници на голяма дълбочина с цел да се използва топлината на земните недра.

- Колко струва геотермалната енергия?

- Тя е много евтина. Преди 8 години правихме проучване с една германска компания за подобна инсталация до София. Топлинната енергия от тази инсталация тогава щеше да се продава на потребителите за не повече от 40 евро на мегаватчас при комбинирано производство. Сега цената на топлинната енергия на Топлофикация София е над 75 евро за мегаватчас.

- Преди няколко дни финансовият министър Асен Василев заяви, че не е изгодно да се прави газова централа в Маришкия басейн и анонсира, че има идея там да се направи геотермална централа.

- В случая става дума за непроучени възможности на един регион, който по данни от геоложките проучвания не разполага със сериозни геотермални ресурси. Никой не знае геотермалните ресурси на минния район на Марица Изток, доколко там има подходящ градиент за такива проекти. Не само терен е нужен, нужни са още и две условия - горещи извори или висок градиент в дълбочина на земните недра. Това в този район не е изследвано задълбочено. Обсъждахме с геолози, които са проучвали на различни места в България - те твърдят, че там няма необходимия земен градиент. В райони в Сееверозападна България обаче има такъв, доказано от сондирания.

- Кои други места са подходящи?

- Велинград, Девин, Варна, Пловдив, Момин проход - навсякъде, където има изливане на гореща вода, такива проекти биха били са изключително рентабилни. Те са много по-евтини отколкото проекти с дълбочинно сондиране.

- Има ли достатъчно ресурс, така че и туризмът да си изпълнява своите проекти, и да остане за производство на геотермална енергия?

- Да, това е напълно въззможно. За Панчаревския извор, който е 9 литра в секунда, за СПА се използват само около 2 литра. Даже от тези 2 литра може да се използва част от водата - макар и да не е толкова гореща като при входа, тя и след използване има остатъчна топлина.

- Дали тази енергия може да се използва за отопление на частни домове?

- Да, това се прави, има много богати българи, които си изграждат собствени геотермални отоплителни централи за домовете си. Но те са все още много скъпи.

- При положение, че е толкова изгодно използването на геотермалната енергия и имаме толкова добри условия - защо това не се превърне в държавна политика?

- От 15 г. докладваме на конференции, пишем на Столична община, имахме инициативи с германски компании да изградим поне една демо-инсталация в София, но уви - няма интерес. Но това е разбираемо, защото една от основните причини е Законът за водите, който регламентира много тежки процедури за концесиониране на топли минерални извори.

- Какви са Вашите прогнози за цената на газа и тока?

- За електроенергията има разрешение и ние сме го обявявали многократно. Но трябва парламентът да приеме промени в законодателството и в правилата за търговия с електрическа енергия. Ще има период на покачване на цената на природния газ на международните борси, но за наша изненада в България може да има временен спад. Но цената ще е висока поне до средата на 2022 г. Електроенергията още през май-юни ще отбележи спад, защото идват т. нар. "високи води" - водата от топенето на снеговете - ще се препълнят язовирите, ще започне принудително производство на евтина хидроенергия в региона и цените неминуемо ще паднат. Но за колко време - не мога да прогнозирам, защото зависи и от други пазарни механизми - от цената на емисиите, на природния газ, на въглищата.

- "Булгаргаз" поиска понижение за следващия месец с 14%. Защо газът у нас ще поевтинее?

- Първо, защото имаше период на спад в търсенето на природен газ поради топлото време около Нова година, и второ - поради високите цени на газа бяха пуснати много въглищни централи. Спряха някои от газовите мощности за сметка на въглищни, спадна леко търсенето на газ, което продължи дори след Нова година. Тъй като методиката за определяне на цената се базира и на предходен период, този спад влияе чрез формулата.

- Ще се сбъднат ли апокалиптичните прогнози за дефицит на газ?

- В по-далечен период - да, но сега Русия, пускайки в експлоатация "Северен поток 2", което ще стане в най-скоро време, ще бъде основният фактор за спад на цената на газа на западните спот-пазари. Моята лична прогноза е, че цената на газа в краткосрочен план ще спадне. Но в дългосрочен ще има дефицит. Затова ние ще лансираме в най-скоро време нова българска стратегия за активно проучване и добив на природен газ в България. Край Плевен, както и в района на Луковит-Враца се оказа, че има доказани сериозни залежи на природен газ  - т.нар. Етрополска формация. България разполага със собствени ресурси на природен газ, но не ги проучваме и не възнамеряваме да ги използваме. Защо - това е пълна загадка. Има много геополитика в тези действия на българските управляващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай