"Хеликоптерните пари" трябва да спрат Голямата депресия

Спадът на преките чужди инвестиции в глобален мащаб е с 42%

"Хеликоптерните пари" трябва да спрат Голямата депресия | StandartNews.com
  • Китай и Индия първи ще се възстановят, ще има изравняване със Запада
  • Спадът на преките чужди инвестиции в глобален мащаб е с 42%
  • В България ножицата между доходите на бедни и богати е най-голяма в ЕС
  • Ако очакваме пазарът да регулира, това ще е с цената на бедност, човешки животи и крайни режими
  • Биткойнът ще си остане спекулативен актив, докато не бъде признат от банките и правителствата

Огнян Дечев е дългогодишен финансов анализатор, лицензиран фондов брокер с много коментари за капиталовите пазари и криптовалутите.

  • Докато има криза, златото ще поскъпва, цената на нивите стигна 2700 лв. за дка в Добруджа, казва Огнян Дечев в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Господин Дечев, какви ще са последствията от пандемията за икономиките на Запад и на Изток? Кой е големият печеливш и кой - големият губещ?
- Последствията от пандемията са явни. Това показват и данните на Конференцията на ООН за търговия и развитие за преките чужди инвестиции в света. Според тях спадът в глобален мащаб е с 42% - от 1,5 трилиона долара до $495 млрд. Това показва рецесия. За САЩ спадът е с 49%, за ЕС - със 75%. В Китай има ръст от 4%, в Индия - ръст от 14%. Вижда се кои първи ще излязат от рецесията. Което не означава, че икономиките в Азия ще са по-добре от тази в САЩ, но бавно настигане и изравняване има. Тази година прогнозата е за спад между 5 и 10% на преките чужди инвестиции в глобален мащаб. Всичко зависи от това кога вирусът ще си иде, за да започне бавното възстановяване на икономиките.
- Какви са данните за България?
- По данни на БСК от януари 2021 г., 70% от предприятията у нас имат влошени финансови резултати. Само 2% от бизнеса е оптимистично настроен. Над 400 000 са изгубили работата си. Данните за най-големият инвеститор в България - емигрантите с техните парични преводи, сочат спад от над 1 млрд. лева, като официалното намаление е с 42%.
- Според анализатори, пандемията поставя на по-голямо изпитание икономиките на големите западни държави. Подкрепяте ли подобна теза?
- Колкото по-развита е една държава, толкова по-сериозен удар нанася пандемията. Китай и Индия са изключение заради евтината работна ръка. Над 30 години световни производства са се изнасяли в Китай заради евтиния труд, което е огромен интерес за корпорациите, но е отстлабване на икономиките. Китай ще продължава да е икономическа сила. Тръмп се опита да попречи на това, като на практика призна, че големият икономически конкурент на САЩ е Китай. С идването на Байдън на президентския пост се очаква да спрат новите санкции от САЩ към Китай, както и постоянните скандали и спорове.
- Големите държави дават и по-големи помощи и стимули за възстановяване. Какъв ще е ефектът?
- Доста се коментираше едно изказване на шефа на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форум в Русия, в което тя призова правителствата да харчат. САЩ дадоха по 600 долара на всеки човек, сега Байдън предвижда да се раздадат по 1400. Да, в САЩ има затворени бизнеси, има болни хора, но има програма за подпомагане - отложени са кредитите, наемателите не могат да бъдат изгонени със закон. Франция поема 80% от заплатите на служители в пострадали бизнеси. В Испания вдигнаха данъците на богатите. В Чехия и Словакия намалиха данъците на гражданите. В Гърция видях снимки на българи - сезонни работници, които получиха за Коледа по 700 евро - всеки, който е с регистрация и трудова книжка там, получи такава помощ.
- Но това раздаване на пари няма ли да отслаби допълнително хазната при неработещи икономики?
- Да се обърнем към стопанската история на света. Испанският грип /инфлуенцата/ започва веднага след Първата световна война и обхваща целия свят. За 2-3 г. хората, които са обеднели от войната, обедняват още повече. В Европа мизерията и безработицата докарват на власт десни правителства - Франко, Мусолини и Хитлер печелят с популистки обещания за силна икономика и държава. След това започва Втората световна война. Веднага след грипа през 30-те години идва Голямата депресия - започва от Америка и обхваща целия свят. Има масови фалити, безработица, гладни хора по улиците, които нападат други и разбиват магазини. Отчаяни, изгубили работа и дом, се хвърлят от небостъргачите.
За това време Буров казва, че фалират всички банки с изключение на Популярна банка, която има клон във всяко село у нас. Тя оцелява, понеже вложителите са с малки суми и не изпадат в паника, за да бързат да ги изтеглят.
Как се преодолява Голямата депресия в Америка - започват строежи на различни обекти и пътища, правят се лагери, където събират хората, дават им работа и ги хранят. Тогава се появява икономистът и философ Джон Кейнс. Той казва, че без намеса на държавата в икономиката и държавна регулация по време на криза не може да има нормален капитализъм. Защото преди това се е смятало, че пазарът регулира всичко. Да, възможно е, но с цената на бедност, човешки животи, мизерия и крайни режими. Сега Световната банка и МВФ казват, че и тази криза може да прерасне в Голяма депресия, но не трябва да се допуска. Затова раздаването на помощи, т. нар. "хеликоптерни пари", има само една цел - да не се стигне до втора Голяма депресия. За да се избегне всичко това, се печатат трилиони долари и евро, машините не са спирали. Парите се хвърлят в икономиките, за да се спасят бизнеси. И въпреки това безработицата расте. Но все пак ударът се смекчава. Смятам, че това е правилно и съм съгласен с Кристалина Георгиева - харчене, потребление, хората да издържат, да се възстанови икономиката и да започне нормален живот. Другото е социално неравенство.
Това обаче не става в България. Предприемачите казват, че само 20% от всички фирми у нас са ползвали държавни помощи.
Да, бунтове има по света. И аз съм сигурен, че истинската причина за протестите в САЩ и Европа не е ковидът, а това, че хората са изгубили работата си. И както лудитите в Англия разбиват машините като мислят, че те са причината за безработицата, сега казват, че вирусът е виновен. Но вирусът спъна икономиката.
- На същия форум Кристалина Георгиева похвали много Русия. Защо?
- Тя има известно основание за похвали, защото Русия, за разлика от Европа и САЩ, запази стабилност. Не знам дали заради руските традиции за контрол върху икономиката и олигарсите, но въпреки че е ресурсна държава - с огромен износ на петрол и газ, въпреки всички санкции, които понесе - има сравнително стабилна икономика и това се видя в кризата. Там също има помощи, но няма затворени бизнеси. Аз не съм русофил, но бях учуден как Русия разви собствени производства за 70% от стоките със санкции. Това показва, че тяхната икономика е жива. Същото е с ваксините - направиха две класически ваксини, които се купуват от цял свят. Не мога да коментирам дали са ефективни, но са конкурентни.
- Какви са прогнозите за възстановяване?
- Вследствие на пандемията се очаква през 2021 -2022 г. икономическата активност на развитите икономики да се свие между 6 и 7%, а цялата глобална икономика - с 5,2%, според доклада на Световната банка. В него се посочва, че това е най-голямата рецесия след Втората световна война - предишната криза от 2008 г. бе финансова, сега е всеобща. Очаква се глобалните доходи на населението на световно ниво да намалеят с 3,6%. Цели сектори на икономиката не работят - туризъм, износ на стоки и основното - услуги. Има икономики, в които услугите имат огромен дял. Това са фалити. Най-голям ще е ударът върху нововъзникващите пазари. Над 90% от световния валутен оборот се извършва от долар, евро и паунд. По-слабите икономики, които нямат силни валути, нямат възможност за финансиране. Ще се увеличи и световната бедност и това е една от причините за наливането на огромни средства. Ето какво показва за 2020 г. коефициентът на Джини, който е един от най-достоверните икономически индекси и измерва неравенството по света - разликата в благосъстоянието между бедните и богатите - колкото е по-голямо това неравенство, толкова държавата е по-бедна и по-зле живеят хората. За ЕС той е 31-32 средно. За България, която отново е последна, е 41 - ножицата е по-отворена, а социалното неравенство смазва хората. В Словакия е 20-22, в Чехия - също. Коефициентът има няколко показателя - освен разликата между доходите, той измерва и разликата в натрупаното богатство между бедни и богати - активи, имоти, акции, злато и т.н. С всяка криза все повече се разширява маржът. В България 20%, или всеки пети, живее в тежки материални лишения, а разликата между бедните и богатите е 8 пъти. В ЕС средното ниво е 5,2.
Но освен с пандемията, светът има проблем и със смяната на икономиките. Това бе посочено и от Световната банка. Навлиза "зелената" икономика, а тя е свързана със съкращаване на много работни места от старата икономика. Трябва веднага да се вкарат иновации, технологии, които да осигурят работа на освободените от мините, от мръсните производства - всички, свързани със замърсяването на природата. Предстои следващата икономическа революция - не промишлена, а екологична.
- Как "хеликоптерните пари" рефлектират върху световните валути, няма ли да се обезценят доларът, еврото?
- Страховете за обезценяване са безпочвени. В САЩ се притесняват дали инфлацията ще стигне 2% - за каква хиперинфлация говорим! Еврото - това са германската и френската икономики - нито има война, нито Германия ще изпадне в хиперинфлация. Всички анализатори очакват поне през първите 3 месеца на годината доларът да е под натиск. Ако не се вземат адекватни мерки и не се покаже икономически растеж, естествено, че спадът ще продължи. Американците очакват новата администрация да предприеме адекватни икономически мерки за освобождаване на бизнеса и за растеж. Америка винаги е повеждала света - и в кризата, и в растежа.
- Кои са "убежищата" за инвеститорите при тази несигурност за икономиките и "хеликоптерните пари"?
-  Докато има криза, златото ще поскъпва. Следващите нива са 2200 долара за тройунция.  Да си припомним афоризма, че златото, за разлика от валутите, не може да се печата. То се копае, а залежите свършват. Има зависимост между златото и долара - когато той е нисък, жълтият метал е скъп. И това е нормално, защото доларът е истинската световна валута.
Друг интересен актив е земеделската земя. Тя поскъпва всяка година. През 2018-19 рекордът беше 2000 лева за декар в Добруджа. Сега вече е 2700 лв., като има предложения и за 3000 лв. В Пловдивско цените бяха от 300 лева за дка, сега под 1000-1200 няма. В България вече няма качествена земя под 1000 лева. Може би само в Хасковско и Кърджалийско, където има други проблеми, е между 800 и 1000 лв. Земя се продава, но няма за големи инвеститори, които търсят масиви от хиляди декари. Рентите не са лоши, средно по 50-60 лв. годишно на декар. И тук има афоризъм, както за златото - Господ никога вече няма да направи земеделска земя.
- Биткойнът също бележи рекорди, ще повлияят ли на цените на криптовалутите идеите за различни регулации и предупрежденията на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард да се внимава с тях?
- Биткойнът се появи с амбициозната претенция да се избегне световната регулация на банките. Но докато не бъде признат от банките и правителствата, ще си остане чисто спекулативен актив. Криптовалутите трябва да се контролират, защото сега се използват за пране на пари и т. н. Може да се направи аналогия с хартиените пари и златото - беше нужен повече от век, за да могат те да станат истинско платежно средство. Говори се, че през 2026 г. ЕС ще вземе мерки за официално допускане на криптовалутите. Но има сблъсък между огромни частни интереси и банкови олигополи.
- През последните седмици имаше събития, които доведоха до ръст на индекса на Българската фондова борса. Какви са очакванията Ви?
- Да, напоследък има раздвижване, но няма основа, на която да очакваме стабилност и растеж на БФБ. Брокерите нарекоха последните 12 г. изгубеното време на БФБ. Нашата борса е бедно сираче - нито е свързана с чужди инвеститори, нито има политическа подкрепа. Когато беше министър на финансите, Симеон Дянков вдигна капитала под условие и на практика борсата вече е държавна. Преди имаше интерес за приватизация, но вече не. На БФБ може да се очаква, че още 2-3 месеца ще продължи възходът. Макар че нивото на SOFIX е ниско - под 500, някои акции са изгодни, защото компаниите показват добра перспектива. Например "Алтерко" дава добри отчети. Акциите на "Спиди" също имат основание за покачване, защото браншът на куриерските услуги е с много добър потенциал. Не случайно Уорън Бъфет, който е най-добрият инвеститор, призна една от основните си грешки - че не е купил "Амазон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай