Неделя,

Хампарцумян с разкритие. Какво знае Асен Василев

От: Агенция Стандарт -
53124
Хампарцумян с разкритие. Какво знае Асен Василев
A
A
A

През тази седмица излезе доклад на Европейската централна банка, според който България продължава да не отговаря на два критерия за членство в еврозоната. Ще ни попречи ли това за приемането на еврото?

„Има държави, които са влезли в еврозоната без да са изпълнили всички критерии. Едната е Гърция, другата е Италия, може би има и други. С всичките им проблеми те са в еврозоната и са си добре”, коментира банкерът Левон Хампарцумян в студиото на „Офанзива”.

Въпросът е имаме ли мотивацията да станем членове на еврозоната 15 години, след като сме подписали, че ще станем или продължаваме с някакви наивни аргументи от сорта на „не сега, а някой ден. Ние или отиваме там или не”, коментира още Хампарцумян.

По думите му действително в момента инфлацията е феномен в цели свят.

„В по-голямата част обаче е на половина на българската. Това, че нашата е двойно по-голяма, е заради факта, че имаме неефективности в икономиката и в управлението. Т.е. това са неща, които можем да решим. Намаляване на инфлацията до средноевропейската е напълно постижима задача, стига да искаме и да имаме мотивацията да го направим. Финансовият министър много добре знае как това може да се направи”, посочи банкерът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com