Хампарцумян изуми! Как се убива банка

И допълни още доста ключови неща за инфлацията

Хампарцумян изуми! Как се убива банка | StandartNews.com

Слаба банка се убива с вестник, защото по-силните направо си купуват медиите. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян. Паниката и паническите реакции са факторите, срещу които няма защита, категоричен бе той.

Всичко друго има начин да се реши - слага се капитал, някой купува банката, зависи как са наредени нещата, но срещу паника - няма защита, поясни Хампарцумян.

"Когато нещата тръгнат в посока на инфлация, която вече искаме да бъде около 2% означава, че има прекалено много пари на пазара. Как да ги приберем? Не може с декрет да ги вземем, трябва да вдигнем лихвите, така че те сами да се върнат там откъдето са тръгнали. Тези пари, за да се върнат и да не натискат вече инфлацията - т.е. тя да тръгне обратно, трябва да се балансира предлагането на стоки, услуги и паричната маса, налична в икономиката.

Това е единият от инструментите, чрез който централните банки (ЕЦБ и FED) си прибират обратно парите", обясни експертът. "Европа, когато си стъпи на краката, може да бъде рационална и успешна. Качеството на живота в Европа е най-високо в света", допълни Левон Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай