КФН ще извършва стрес тестове на пенсионните фондове

Парламентът въведе изискване за осъществяване на надзор, основан на риска, както и извършването на стрес тестове за оптимално разпределение на надзорните ресурси и на временно установяване на потенциални проблеми при допълнителното пенсионно осигуряване.

КФН ще извършва стрес тестове на пенсионните фондове | StandartNews.com

Комисията за финансов надзор ще извършва стрес тестове на дружествата за допълнителното пенсионно осигуряване, реши окончателно Народното събрание с гласуваните промени в Кодекса за социално осигуряване.

Парламентът въведе изискване за осъществяване на надзор, основан на риска, както и извършването на стрес-тестове за оптимално разпределение на надзорните ресурси и на временно установяване на потенциални проблеми при допълнителното пенсионно осигуряване. С промените се регламентира и прехвърлянето на допълнителното доброволно осигуряване, уговорено с колективен трудов договор между предприятието, служителя и синдиката от един в друг фонд, като вече ще могат да бъдат правени прехвърляния и от и към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване.

Друга част от промените са свързани с режима на инвестиране на средствата на фондовете по професионални схеми като се въвеждат принципни изисквания за отчитане на дългосрочните интереси на осигурените лица и пенсионерите, както и възможност за отчитане на екологичните, социални и управленски фактори при инвестирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай