Казваме на митницата, преди да обявим фалит

Просрочените дългове на бизнеса се топят с 29%

Казваме на митницата, преди да обявим фалит | StandartNews.com

Фирмите ще трябва да казват на митницата, ако са изправени пред фалит. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са подготвени от Министерството на финансите. Шефът на дружеството или негов кредитор ще трябва да уведомява митницата по регистрация на фирмата, преди да внесат в съда молба за обявяването й в несъстоятелност. Същото ще трябва да се прави преди прекратяване на фирма или прехвърляне на цяло предприятие. Промените се правят, за да се прекрати практиката фирми с дългове към хазната да се прехвърлят на клошари без никакво имущество. За да се прекрати тази практика, беше въведено изискване при искане за обявяване във фалит и прехвърляне на фирма да се уведомяват данъчните. С предлаганите промени ще трябва да се уведомяват и митничарите.
С други промени в закона се дава възможност на малките винопроизводители, когато изпращат акцизни стоки до лицензиран складодържател в страната, да прилагат режим отложено плащане на акциз. Тези стоки ще трябва да се придружават с документи за превоз, както и тези, които се водят в лозаро-винарския сектор.

С 29% намалява делът на просрочените плащания на родния бизнес за една година, сочат данните от проучване на "ЕОС Груп" и института "Ипсос". Така през тази година просрочените плащания на българския бизнес заемат 22,6% от общите дългове. А през миналата година просрочията са били 31,6% от общите дългове. Намалението обаче се дължи най-вече на удължените срокове за плащане, които фирмите дават на техните бизнес контрагенти, обяснява управителят на "ЕДС Матрикс" Райна Миткова-Тодорова.

Фирмите дават средно по 40 дни на бизнес партньорите си за плащане на задълженията срещу 32-33 дни през 2012 г. Това е довело до спад на просрочените плащания с около 18%. Сроковете, които се дават за плащане от страна на крайните потребители, са намалени до 10 дни. Въпреки това просрочените плащания на крайни потребители са паднали почти наполовина. Забавят се темповете на отписване на дългове. През тази година са отписани 4,4% от несъбраните вземания при 8,3% през миналата. Въпреки това повече фирми - около 22%, се тревожат за оцеляването си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай