Казваме на данъчните за кредити над 10 000 лева

Казваме на данъчните за кредити над 10 000 лева | StandartNews.com

Обявяваме стари задължения, ако са над 40 000 лв.

Не се подават декларации пред НАП за заеми от банки

Гражданите задължително трябва да декларират получените заеми от роднини в годишната си данъчна декларация за доходите от 2015 г., ако тези кредити надвишават определена сума. В декларацията за годишните доходи не трябва да се посочват получените от гражданите банкови заеми или взетите суми от фирми за отпускане на бързи кредити, уточниха от Националната агенция за приходи. Декларират се само заемите, получени от близки, роднини, съпрузи, приятели и фирми, за които кредитирането не е основна дейност.

Гражданите трябва да попълнят подоходна декларация, ако през 2015 г. са получили парични заеми, чийто общ размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2015 г. част от тях са непогасени. На обявяване пред НАП подлежат и непогасени остатъци по получени заеми в периода от 2010 г. до 2015 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв. Това изискване беше въведено тъй като често се случваше богати хора, чиито имоти и коли не отговарят на официалните им доходи да обясняват при ревизии, че са взели парите за луксозните покупки назаем. Затова вече се изисква кредитите да се посочват в годишните данъчни декларации за доходите.

Пред НАП гражданите трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените от тях. В декларацията за годишните доходи се посочват предоставените заеми през 2015 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени. Заемите, които са предоставени през миналата и предходните пет години също трябва да се декларират, ако общият размер на непогасените остатъците към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв. Получените или предоставените парични заеми се декларират в Приложение 11, което е неразделна част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица.

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите е 3 май, тъй като 30 април е събота, а 2 май е официален почивен ден заради Великден. В същия срок трябва да се плати и дължимият данък. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

Формуляр с баркод изчислява налога

Най-лесният начин да се подаде декларация за годишните доходи е по интернет с безплатния Персонален идентификационен код, който се взима от офис на НАП. Така, ако имате ПИК от миналата година, няма да ви се наложи да ходите до НАП, а подаването на формуляра е напълно безплатно - не харчите пари нито за изпращане на документите по пощата, нито за бензин за да отидете до приходната агенция.

Друг лесен начин за декларирате на доходите е чрез формуляр с баркод. Декларацията с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигуровки и ползваните облекчения, напомнят от НАП. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията - www.nap.bg и да се попълни "офлайн". След това формулярът трябва да се разпечата като при това върху него се генерира баркод с цялата информация. Самото подаване на декларацията с баркод става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно се дава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Подаването на декларация с баркод гарантира на гражданите, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

Изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, а информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на тел. 0700 18 700.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай