Kaufland инсталира нови пет фотоволтаични инсталации до края на 2023

Екологичната иновация е част от цялостната стратегия на компанията за повишаване на енергийната ефективност

Kaufland инсталира нови пет фотоволтаични инсталации до края на 2023 | StandartNews.com

Kaufland България ще има пет нови фотоволтаични инсталации до края на 2023 година, с което общият брой на съоръженията, разположени по покривите на хипермаркетите ще достигне 9. Два милиона киловатчаса годишно е общата електроенергия, която ще бъде произвеждана от тях и ще се реализира изцяло за собствените нужди на магазините. Екологичната иновация е част от цялостната стратегия на компанията за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от дейността й. В резултат от целенасочените усилия Kaufland България е спестила близо 4000 тона CO₂ емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година. През 2023 г. компанията ще продължи да инвестира в технологии, иновации и проекти за „озеленяване“ на своите магазини и намаляване на въглеродния отпечатък.

Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Иван Чернев по време на бизнес форума „Заедно за по-малко CO₂ емисии“, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Лидерът в модерната търговия подкрепя събитието, което се реализира под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Всяка година Kaufland намалява потреблението на електроенергия средно с 2%. Компанията постига този резултат чрез имплементиране на различни мерки, сред които е и преминаването на изцяло LED осветление във всичките си хипермаркети. Друга мярка е подмяната на хладилното оборудване с такова, което щади околната среда. Kaufland планира да продължи и с разполагането на фотоволтаични инсталации за собствени нужди. Към момента веригата експлоатира четири такива - на хипермаркетите си в Дупница, в старозагорския квартал „Бедечка“, в ж.к. „Изгрев“ в Бургас и в ж.к. „Бриз“ във Варна. До края на месеца Kaufland ще има две нови фотоволтаични инсталации – на хипермаркетите си в София Младост Околовръстен път и в Петрич, а до края на 2023 г. още три нови. Всяка от тях произвежда около 20% от необходимата енергия за работата на един магазин за година.

Форумът „Заедно за по-малко CO₂ емисии“ се фокусира върху добри „зелени“ практики в България за редуциране на въглеродните емисии, иновативни решения за устойчива бизнес и градска среда, предлагани от институции и компании, както и ролята и постиженията на научните центрове за осъществяване на „зелената“ трансформация.  В събитието се включиха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Германия Ирене Планк и заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. В рамките на форума бяха представени и възможностите, които предлага Министерството на иновациите и растежа за стимулиране на българския бизнес в процеса на преминаване към въглеродно-неутрална икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай