Вторник,

Карантината за българи удря гроздобера в Италия

От: Стандарт -
Карантината за българи удря гроздобера в Италия
A
A
A

Карантината, която италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанса наложи за българи и румънци, ще нанесе удар върху селско стопанство в страната.

„Ще има недостиг на 100 хил. сезонни работници от Източна Европа“, алармираха от организацията Coldiretti, която обединява италианските предприемачи, съобщи Corriere della Sera.

Според заповедта на Сперанса, хората, които влизат в Италия от Румъния и България, ще трябва да спазват 14-дневна карантина, считано от 24 юли.

Сезонните работници обикновено са едни и същи хора, които идват всяко лято за сезонна работа в Италия, а после се връщат в родните си страни, като така се създават отношения на доверие между работници и работодатели, подчертават от Coldiretti. Засега доста от тези работници вече са на Апенините, но остава безпокойството за онези, които ще са нужни за гроздобера, който по традиция започва в Италия от август и продължава до октомври, а в някои случаи и до ноември.

Coldiretti предлага и временно алтернативно решение – да се намали бюрокрацията при наемане на кадри в селското стопанство, така че получаващите социални помощи, студентите и пенсионерите да могат да работят в земеделието. Това би облекчило настоящата ситуация на трудовия пазар, където много служители са съкратени, а хората с ниски доходи изпитват сериозни финансови затруднения.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички