Четвъртък,

Караниколов: Влизаме в чакалнята на еврозоната

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Караниколов: Влизаме в чакалнята на еврозоната
A
A
A

Свободен е пътят на България към „чакалнята“ на еврозоната, след като последният проблем е решен – капиталовата ликвидност на една от банките у нас. Това обяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Той обясни, че преди няколко дни е премълчал информация относно това, че държавата е участвала в увеличаването на капитала на въпросната банка, а до петък ще има допълнителни данни по темата.

„Към момента ние влизаме в една „чакалня“, няма да приемаме еврото. Това може да се случи след 3, 5 или повече години. В тази „чакалня“ 10 години не е влизал никой. За инвеститорите и кредитния рейтинг на България това ще означава да наблюдават страната ни с по-голям интерес“, допълни още Караниколов.

Караниколов обясни, че освен повече инвестиции, това ще означава и по-добри доходи. Той определи опозицията като „посредствена“, а за президента Румен Радев каза, че получава нареждания отвън.

„Той получава директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията и това повече пари да влизат в държавата. Не го разбирам, но все още подавам ръка на всички“, посочи министърът на икономиката.

Министърът коментира и доклада на Световната банка за спад на българската икономика с 6,2%, което е и най-лош резултат в региона. По думите му очакванията на финансистите едва ли ще се оправдаят, защото бизнесът у нас не е спрял по време на пандемията.

Относно понижаването на ДДС за ресторанти, книги и детски стоки, Караниколов заяви, че очаква мярката да бъде полезна за браншовете, но едва ли ще се отрази на потребителите.

Министърът на икономиката коментира и идеята за държавни бензиностанции. Той уточни, че само от изграждането на данъчни складове за горива, ще има нови участници в сектора. „Ще продаваме на реалните и обективните цени и всеки ще може да види какви са и да ги сравнява“, заяви Караниколов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички