Каним австрийци за новите индустриални зони

Министър Богданов на работно посещение в Залцбург

Каним австрийци за новите индустриални зони | StandartNews.com

Съвместни възможности за партньорство в аутомотив сектора и развитието на Индустриалните зони и паркове у нас  обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер. Българският министър на икономиката е на работно посещение в Залцбург по покана на австрийския си колега.

На срещата беше поставен фокус върху сътрудничеството в ключови индустрии като микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на иновациите и стимулиране на стартъп екосистемата, както и партньорството между малките и средни компании от двете страни.

"Австрия е приоритетен и водещ търговски партньор и инвеститор у нас. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции и разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области“, изтъкна Богданов. Той подчерта, че австрийските компании са сред най-големите инвеститори в България, а преките чуждестранни инвестиции от Австрия у нас възлизат на над 5 млрд. евро, посочи българският министър на икономиката.

Двамата обсъдиха и визита на министър Кохер в България още през първата седмица на октомври тази година, като по време на нея ще бъде организиран и двустранен бизнес форум. На срещата стана ясно още, че се планира българска делегация да посети Австрия през следващия месец, за да представи предлаганите от България възможности за индустриално сътрудничество.

Само за първото тримесечие на 2023 г. стокообменът с Австрия е в размер на 587.4 млн. евро , което е ръст от близо 23%, спрямо същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай