Кандидатите от ГЕРБ и БСП отговарят на бизнеса

Само в "Стандарт": Делян Добрев и Пламен Орешарски в челен сблъсък за данъците, икономиката и приоритетите

Кандидатите от ГЕРБ и БСП отговарят на бизнеса | StandartNews.com

София. Какви данъци да чака бизнесът от 42-рото народно събрание, как ще се развива икономиката и какви ще бъдат приоритетите в отделните сектори. На тези и още много други питания на бизнеса чрез "Стандарт" отговорят представители на оспорващите си първото място на вота ГЕРБ и БСП.

Три дни предприемачи изпращаха на пощата на в. "Стандарт" конкретни въпроси към номинирания от БСП за премиер Пламен Орешарски и към един от икономистите в екипа на Бойко Борисов - Делян Добрев. Ето какво отговориха те пред вестник "Стандарт".

Това са въпросите, които зададоха заинтересованите:

Левон Хампарцумян:

1. Ще отмените ли данък "лихва" върху депозитите?

Светослав Глосов

2. Какви мерки ще бъдат взети, за да разплатят общините дължимото на строителния бранш и кога ще се случи това?

Благой Рагин:

3. Ще лобирате ли пред Външно министерство за издаването на 5-годишни многократни визи за Русия, Турция и Украйна?

4. Кога ДДС за туризма ще стигне нивата на конкурентите ни от Македония, Гърция и Хърватска с 5% облагане за услугите в бранша?

Лукан Луканов:

5. Ще има ли реформи в Агенцията за експортно застраховане, защото тя на практика не работи?

6. Ще се намесите ли в защита на производителите, които продават за големите търговски вериги?

Константин Стаменов

7. Ще бъде ли разделено мегаминистерството на на икономиката, енергетиката и туризма?

Красимир Лалов

8. Има ли намерение следващото българско правителство да възстанови обема на транзита на тежкотоварни автомобили през България, от който печели цялата икономика - от пътни такси, от акцизи върху горивата, от търговия на крайпътна инфраструктура и пр.?

Румен Георгиев

9. Към кой фундаментален принцип за усъвършенстване на пенсионното осигуряване се придържате - за пенсията като преотстъпен доход или към пенсията като отложен доход?

Мариана Кукушева:

10. Ще бъде ли намален ДДС върху хляба?

11. Какво ще направите, за да може продуктите от социалната кошница да са приоритетно произведени от български производители?

Ето и какво отговориха кандидатите от ГЕРБ и БСП - Делян Добрев и Пламен Орешарски

Ще защитим родните производители в битката им с веригите, обещава Делян Добрев

1. Данъкът върху лихвите по депозитите е част от политиката за разширяване на данъчната основа при поддържане на най-ниските данъчни ставки в Европа за преките данъци. Облагането на лихвите е справедливо от гледна точка на цялостната данъчна доктрина. Ефектът за бюджета и за икономиката ще бъде оценен в края на годината.

2. Приетият от мнозинството на ГЕРБ закон за публичните финанси ограничава общините от поемането на необезпечени финансови ангажименти и гарантира финансовото им здраве. Управлението на публичните финанси трябва да бъде съобразено с конкретните възможности. Правителството трябва да гарантира адекватното финансиране на всичките делегирани от държавата дейности, а общините следва приоритетно да разплащат просрочените си задължения, без да поемат допълнителни ангажименти дотогава. Това е последователно отстоявана позиция на ГЕРБ, успешно използвана като инструмент за преодоляване негативното наследството на тройната коалиция.

3. Знаете, че имаме общ визов режим с ЕС. В рамките на този мандат успяхме да позволим на туристите от въпросните държави да посещават България с шенгенски визи. С това активизирахме и бизнес туризма. Благодарение на шенгенските визи националната реклама и активното участие на туристическия бранш във всички основни международни изложения успяхме да регистрираме ръст на броя на туристите във всяка година от мандата. Броят на чуждестранните туристи достигна 7 млн., а приходите от тях достигнаха 3 млрд. евро годишно. Ще продължим да работим в посока облекчаване на визовия режим.

4. Туристическият отрасъл продължава да се ползва с намалена ставка за услугата "настаняване", която в рамките на този мандат беше уеднаквена на 9%. Това допринася за формиране на конкурентна позиция на националния туристически продукт в ценово отношение. За периода 2010-2012 г. ръстът на чуждестранните туристи достигна 14%, приходите от туризъм нараснаха с 8,8%. Допълнително намаляване на ДДС не се предвижда в следващия управленски мандат. Много по-важно за бранша е да се засили националният маркетинг и реклама за страната, да се осигурява както досега участието на българския туризъм на международни борси и изложения. В Москва и Франкфурт държавата назначи търговски представители, специализирани в туризма. Ще окажем подкрепа на наши туроператори да привлекат туристи от нови пазари като Япония, Китай и др.

5. Трябва да бъдат разширени функциите на тази агенция и правомощията й с цел подкрепа на българските износители. Ще окажем подкрепа на предприятията да затвърдят своите пазарни позиции на традиционните пазари, но и да навлязат на нови, като Китай, Индия, Русия, Турция, САЩ, Канада, Близкия изток и др. Това ще стане, като насърчаваме експортно ориентираните предприятия с безвъзмездна помощ за технологична модернизация, въвеждане на системи за управление на качеството, внедряване на иновации, разработване на нови продукти, навлизане на нови пазари. За определена част от средствата по програмата ще могат да кандидатстват МСП, които изнасят над 50% от своята продукция. Ще подкрепим с безвъзмездна помощ асоциациите на различните сектори на експортно ориентираните МСП да разкрият свои представителства в държави с оценен от тях потенциал, да разработят маркетингови проучвания и да съдействат за навлизането на български компании на тези пазари. Ще засилим присъствието и активността на търговско-икономическите представителства на страната за перспективните пазари. Ще пренасочим търговско икономически представители в страните с потенциал за българския износ. Ще разширим сътрудничеството на базата на публично-частното партньорство с работодателски организации, като увеличим търговско-икономическите представители, изпратени на този принцип.

6. Категорично смятаме, че някои от поставените условия от страна на големите търговски вериги в България ощетяват производителите. Държавата ще застане на страната на асоциацията на българските производители в спора им с големите търговски вериги. В диалог с тях трябва да се намери баланс между интересите на двете страни, който да е в полза на обществото.

7. Мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено и ще бъде обособено отделно Министерство на енергетиката. Това няма да раздуе администрацията или да доведе до допълнителни разходи за бюджета, тъй като ресорите са почти напълно самостоятелни - имат отделни сгради, отделни специализирани дирекции, собствени администрации и т.н. Темата за развитието на икономиката е прекалено важна, за да бъде тя част от едно общо Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Икономическият растеж е основният фактор за увеличаване на благосъстоянието на всеки българин, затова е наложително да има самостоятелно Министерство на икономиката и туризма.

Ограниченото икономическо възстановяване, което наблюдавахме през 2010, 2011 и 2012 г., се дължеше до голяма степен на значителен ръст на износа. Един от основните инструменти за постигане на висок икономически растеж през следващите 4 години е постигане на устойчив, значителен ръст на износа. През 2012 г. повечето държави в ЕС навлязоха във втора рецесия. Българският износ е прекалено зависим от развитието на икономиката в ЕС. През 2011 г. износът за ЕС е с дял от 62,2% от общия на страната, което е подчертана слабост на икономиката ни. През следващите 4 години икономиките на ЕС се очаква да отбележат скромен ръст в рамките на няколко процента, докато бързо растящите икономики от трети страни се очаква да растат с над 7%. Българските малки и средни компании следва да увеличат дела на износа към трети страни. Политиката на министъра на икономиката и туризма ще бъде да подкрепя компаниите да постигнат тази цел. В този смисъл основна роля на министъра на икономиката и туризма ще е не само да привлича външни инвестиции, но и да съдейства на малките и средните предприятия да увеличават своите пазарни позиции в чужбина.

8. Ще продължим да облекчаваме бизнеса чрез удължаване времето за пътуване през републиканската пътна мрежа. Днес движението на тежкотоварните автомобили спира в 16 часа. Обмисляме възможността да разрешим движението им до 18 часа. През тези два допълнителни часа бизнесът ще има възможност да работи. За да създадем нормални условия за почивка на шофьорите, ще изградим множество паркинги за почивка. Ще позволим движението на тежкотоварните автомобили по автомагистралите, които ние построихме.

9. Трудно може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. За нас пенсиите са по-скоро отложен доход, който се изземва и управлява, за да може да гарантира доход в периода, когато трудоспособността на хората е ограничена от жизнения цикъл. Ако смисълът на въпроса е солидарна или разходопокривна пенсионна система, следва да се отбележи, че има доста натрупани проблеми в капиталовите пенсионни схеми, на които в рамките на следващ управленски мандат трябва да се намери адекватен отговор.

10. Темата за диференцираните ставки върху отделни категории стоки или услуги се повдига периодично като инструмент за намаляване на цените. Има няколко аргумента, които ни карат да бъдем против:

- Липсва гаранция и инструмент на държавата да контролира, че намалените ставки по ДДС ще отидат като ефект до крайния потребител чрез намаляване на цените. Обичайно подобна мярка има краткосрочен ефект по отношение на цените, след което производителите и търговците увеличават своята норма на печалба, без да има положителен ефект нито за фиска, нито за потребителите.

- Диференцираните ставки по ДДС се управляват много трудно и са лесни за злоупотреби.

- Социална политика следва да се осъществява основно през разходната част на бюджета, а не през данъците. Намаляването на данъчната тежест върху дадена стока или услуга се отнася за всички граждани, без да държи сметка за техния социален статус. Преразпределението през разходната част на бюджета дава възможност да се подпомагат само социално уязвимите.

- ДДС е основен приход на бюджета и гаранция за социалната политика на държавата.

11. Ще продължим да увеличаваме селскостопанските субсидии. Предвиждаме подкрепа на младите фермери и малките производители в планинските и необлагодетелствани райони със средства от ЕС и държавния бюджет. Ще осигурим целенасочено подпомагане на традиционните български производства - овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство. От друга страна, ще продължим да подкрепяме модернизацията на предприятията с цел подобряване на тяхната конкурентоспособност. Тези две политики ще наложат на пазара по естествен път българските продукти от социалната кошница.

 

Обмисляме изравнителни фондове за разплащане със строителния бранш, казва Пламен Орешарски

1. Принципно не харесвам този данък, защото считам, че той не насърчава спестяванията, а това означава и инвестициите. Минималният му размер има фискална насоченост. При създаване на предпоставки за облекчаване на данъчната тежест трябва да бъде между първите, които да отпаднат.

2. Необходим е натиск върху местните власти за спазване на платежната изрядност. При изостряне на проблема може да се мисли за гаранционни или, по същество, изравнителни фондове.

3. В рамките на възможностите, които позволяват европейските визови правила.

4. Не е невъзможно, но след създаване на предпоставки за намаляване на данъчната тежест. На този етап мярката е труднореализуема. Ще добавя, че тази е единствената диференцирана ставка на ДДС на база на разбирането, че туризмът е експорт на място.

5. Мисля, че е необходима по-тясна координация с Банката за развитие и разработване на инструментариума за предекспортно финансиране и застраховане по аналогия на активностите на типичните експортно-импортни банки. Не отхвърлям и сценарии за сливане на двете институции.

6. С всички допустими инструменти в рамките на общия пазар, но бих запазил определена доза конкурентен натиск, за да се запазят стимулите за подобряване на продуктивността и качеството на предлаганите изделия.

7. Добре би било енергетиката да се изведе от Министерството, като водещ и структуроопределящ сектор. Това ще позволи на бъдещия министър да се занимава и с икономиката, а не само с енергетиката.

8. Да. Довършването на съответните магистрални участъци е важно условие.

9. Мисля, че сложилата се у нас икономическа и демографска ситуация налага паралелното развитие и на двата принципа. Състоянието на капиталовите пазари и дългосрочните капиталови инструменти, както и перспективите им не позволява фаворизирането само на единия принцип.

10. Нашата данъчна система е изградена на принципа на единното ДДС, което позволява да се води политика на ниски преки данъци. Така се стимулира стопанската активност и се насърчават инвестициите. Всяко диференциране на ДДС води до необходимост от ревизия на цялата система, което в крайна сметка няма да благоприятства икономическото развитие.

11. Подобряване на цялостния бизнес климат в страната и пакет от целенасочени мерки за насърчаване на малките и средните предприятия, които са производители на продуктите от кошницата. Сред тях ще спомена отказ от административно силовия натиск върху стопанските единици, облекчаване на достъпа до финансиране, изрядност в разплащанията от страна на държавата и държавните институции, съдействие за външни пазари.

Очаквайте на 23 април: Какво отговарят Добрев и Орешарски за енергетиката, съдбата на ВЕИ и НЕК, както и за развитието на инфраструктурата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай