Какво става? Ключова новина от ЕЦБ

Специално изявление на Кристин Лагард

Какво става? Ключова новина от ЕЦБ | StandartNews.com

Ключова новина за бизнеса в Европа.

Европейската централна банка следи отблизо текущите пазарни напрежения и сме готови да реагираме, ако е необходимо, за да запазим ценова стабилност и финансова стабилност в еврозоната.

Това се посочва в изявление на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, пише БТА.

Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции. Във всеки случай нашият набор от възможни решения ни дава пространство да осигурим ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, ако такава се наложи, изтъква още Лагард в текста на документа публикуван и на сайта на ЕЦБ.

Думите ѝ са във връзка с възникналите по-рано опасения за здравето и на европейската банкова система след фалита на две големи регионални банки в САЩ ("Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB) и "Сигничър банк" (Signature Bank, бел. ред,) и спешното придобиване на швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse) от прекия ѝ местен конкурент Ю Би Ес (UBS).

По отношение на инфлацията президентът на ЕЦБ сочи в своето изявление, че тя се е понижила от пика през октомври отразявайки спада в цените на енергоносителите, както и заради въздействието на мерките предприети от правителствата с цел защита на потребителите. Лагард обаче изтъква, че тези мерки трябва да са ограничени във времето и, че трябва да са целенасочени.

"Очакваме инфлацията в еврозоната да продължи да спада, тъй като прилагането на настоящата парична политики намаляват все повече търсенето", допълва Лагард.

По думите ѝ негативно влияние върху процеса на намаляване на инфлацията може да се очаква заради "исторически високият ръст на заплатите", който се подкрепя от липсата на работна ръка.

От друга страна напрежението на финансовите пазари и намаляващите цени на енергоносителите "може да да доведат до по-бързо намаляване на инфлацията", допълва президентът на ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай