Какво става? Изненада за лятото у нас

Според последните данни за туристите

Какво става? Изненада за лятото у нас | StandartNews.com

Много добри очаквания за туризма през летния сезон у нас.

"30% повече нощувки спрямо миналата година по това време, приходите са с 50% повече. Това сочат цифрите на Института за анализи и оценки в туризма", съобщи пред Нова Нюз директорът на ведомството проф. Румен Драганов. Той изнесе още данни: Между 4 и 8% е средният ръст спрямо 2019 г. Очакват се 13 млн. души да посетят страната през 2023 г.

"Ако приключим годината с около 13 млн. посетители общо влезли в страната, това ще надхвърли 2019 г., когато имахме 12,5 млн. През зимата имаше много доволни туристи, не само в зимния и балнеотуризма, но и културен туризъм в градско-историческа среда и други видове, посещение при близки и приятели. Имаме свръхпредлагане и излишък на места за настаняване и не спира да се строи", посочи той.

Туроператорът Здравка Чимева споделя ,че желаещите да почиват в Благоевградско са все повече, като има увеличение на търсенето и резервациите. "За всички, които работят в туризма, това е глътка въздух след пандемията. Туристи се стичат в Банско, Добринище, Сандански, Баня, Огняново, планинските хижи. Чуждият интерес е от Испания, много им харесва в България. В Благоевград има т.нар. обиколни пътувания", разкри тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай