Сряда,

Какво ще купи БДЖ за 300 милиона?

От: Редактори -
A
A
A

16 броя мотрисни влакове, ново производство (!), ще купува БДЖ за близо 300 милиона лева, става ясно от разпространено от компанията съобщение до медиите. Процедурата за доставка на нови електрически мотриси е обявена от "БДЖ-Пътнически превози".

Новопроизведените електрически влакове са предназначени за обслужване на бързи (интерсити) влакове за пътувания над 3 часа по основните железопътни линии. Прогнозната стойност на процедурата е 247 млн. лева без ДДС (почти 300 млн. с ДДС), като техническите изисквания са мотрисите да бъдат 4 или 5 секционни с повишен комфорт за пътниците, секции с първа, втора класа и места за трудноподвижни лица и детски колички, видеонаблюдение, WI-FI и възможност за кетъринг зона.

Експлоатационната скорост е 160 км/ч, като параметрите са съобразени както с моментното състояние на железопътната инфраструктура, така и с програмата за инвестиции и развитие на ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".

Поръчката ще се проведе на два етапа - заявление за участие и подаване на технически и ценови оферти, обясняват от дружеството. Очаква се новопроизведените електрически мотриси да се доставят в рамките на 36 месеца от датата на подписване на договора, като за първия влак срокът е 24 месеца.

Неотдавна "БДЖ - Пътнически превози" подписа договор с френската "Алстом транспорт С.А" за ремонт и поддръжка на 46 мотриси Siemens. Споразумението е за близо 137 млн. лв., а работата трябва да се изпълни за срок от 5 години. Това ще даде на мотрисите, които обезпечават обслужването на крайградските линии, още 10 години живот.

В ход е и процедура за доставка за 40 нови вагона за "БДЖ - Пътнически превози" с прогнозната стойност 76.7 млн. лв. без ДДС. От компанията в края на миналата година съобщиха, че заявление за участие в търга са подали полски и румънски производители: "Х.Цегиелски - Фабрика пояздув шинових" Sp.z.o.o. ("Завод за релсови превозни средства" ООД) и "Астра вагоане калатор" АД.

Четири пък са кандидатите за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за 57.5 млн. лв. без ДДС. Това са "Бомбардие транспортейшън" ГмбХ, ДЗЗД "Сименс Трон", консорциум "Екселор-Е.Л." и "Щадлер рейл Валенсия" С.А. След разглеждане на документацията на подалите заявления участници процедурата ще продължи на етап подаване на технически и ценови оферти. Планираното приключване на поръчката е до края на март 2020 г., а предполагаемата доставка на първите нови локомотиви е до 18 месеца след подписването на договора.

В края на миналата година от БДЖ се похвалиха, че остават без задължения към държавата след разпореждане на Министерския съвет, като дълговете бяха трансформирани в увеличение капитала на дружеството, което му позволява вече да бъде бенефициент по оперативните програми на ЕС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички