Понеделник,

Какви нарушения откри одитът в "Автомагистрали"

От: Стандарт -
322
Какви нарушения откри одитът в "Автомагистрали"
A
A
A

Какви са нарушенията, открити при одита на държавната компания "Автомагистрали". Коментарът е на шефа на Сметната палата Цветан Цветков пред нова тв.

„При изпълнението на 4 договора, които АПИ възлага директно на „Автомагистрали” ЕАД, се получава неефективно разходване на публичен ресурс. Законът за обществените поръчки се заобикаля чрез поредица от събития”, каза Цветков в студиото на „Здравей, България”.

Той добавя, че АПИ е възложило поръчката на „Автомагистрали” ЕАД по облекчен път.

„Това се случва, защото „Автомагистрали” ЕАД декларират пред Пътната агенция, че разполагат с ресурсите, персонал и техника, с които да изпълнят ремонтните дейности. Именно това е основанието по силата на което се възлагат договорите”, обясни Цветков.

Какво обаче се случва?

„При изпълнението на тези договори, „Автомагистрали” ЕАД не ги изпълнява със собствени ресурси. Те дори нямат персонал. Нямат и техника. Поради тази причина те започват да наемат техника, защото законът не го забранява. Тя обаче се наема заедно с работниците. Това вече не е наем на техника, а изпълнение на строително-ремонтни дейности, което е задължение по договора на „Автомагистрали” ЕАД. Това е едно фактическо заобикаляне на Закона за обществените поръчки”, казва Цветков.

Според него фирмите, с които работи „Автомагистрали” ЕАД, не са избрани по Закона за обществените поръчки, а по някакъв вътрешен критерий.

Цветков казва, че Сметната палата е извършила одит на министъра на икономиката по отношение упражняването на правата за собственост на дружествата с държавно участие.

„ББР е еднолично акционерно дружество с принципал Министерство на икономиката. Ние проверихме как министърът на икономиката е упражнявал тези надзорни функции, които са му вменени със закона”, казва Цветков.

„И при този одит се вижда, че тези дружества не се управляват както трябва. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че държавата не е много добър собственик”, каза председателят на Сметната палата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички