Каква е цената на държавния бензин

Почти 80 милиона лева по първоначални разчети ще струва ДПК

Каква е цената на държавния бензин | StandartNews.com

Почти 80 милиона лева по първоначални разчети ще струва през следващите три години Държавната петролна компания (ДПК). Не е много ясно как ще се финансира - хем ще е от държавния бюджет, хем няма да е държавния бюджет, а според предложената "частична оценка на въздействието" остава открит въпросът дали проектът ще бъде успешен.

В оценката пише, че "за крайните потребители на горива се отчитат положителни икономически въздействия по отношение на повишаването на конкуренцията на пазара за горива, което ще доведе до по-голям избор за потребителите и по-ниски цени на горивата"

В България обаче има около 400 бензиностанции на 1 млн. души и по този показател страната ни е начело в Европейския съюз. За сравнение във Франция и Германия са 200, според проучване на икономисти.

В предложения за обществено обсъждане проект за създаване на ДПК са направени разчети за 2020 г. и 2021 г , 2022 г. и 2023 г., като една част ще бъдат за сметка на бюджета на Държавната агенция за държавен резерв и военновременни запаси (ДА ДРВВЗ) за 2020 и следващите години,

Друга част ще са за сметка на икономическото министерство.

Само за декември 2020 г. разходите за ДПК, която правителството възнамерява да стартира, ще са в размер на 365 100 лв.

"За 2021 г. се предвиждат разходи в размер на 49 170 300 лв., в т.ч. 2 026 100 лв. по показател персонал, 537 800 лв. разходи за издръжка на администрацията (материали, вода, горива и енергия, външни услуги, командировки, наеми и др.), 11 970 800 лв. задължителни разходи за издръжка на петролните бази.

Управителният съвет на предприятието ще бъде от трима членове, в това число председател, изпълнителен директор и заместник изпълнителен директор. Числеността на предприятието, съгласно проекта на Правилник, се одобрява от управителния съвет.

Законът за "Държавна петролна компания" бе гласуван в началото на юли. Приемането му бе мотивирано с подобряване на конкуренцията на пазара на горива и в частност осигуряване на по-добър достъп на търговците до данъчните складове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай