Каква е аварията в Шести блок на АЕЦ?

Обяснението на министър Росен Христов

Каква е аварията в Шести блок на АЕЦ? | StandartNews.com

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян заради авария. Опасна ли е тя и изтича ли радиация? Страховете разсея енергийният министър Росен Христов.

"Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе в авариен ремонт заради проблем, който съществуваше и миналата година. Побързахме да го направим именно заради планирания ремонт на 5-и блок и да не рискуваме двата блока да излязат от системата по едно и също време", това заяви служебният министър на енергетиката. 

"Течът е в парогенератори. Парогенраторът тежи над 320 тона и е съвкупност от тръби с диаметър сантиметър и половина, 11 000 такива. Тръби оттук до Пловдив. Някъде там има дупчица от порядъка на дупка от игла. Не е толкова лесно това нещо да се намери и запуши.

Радиация не изтича. Отсечката е 10 пъти под нормата. Изключихме го превантивно, защото сигурността е приоритет номер едно. По план, очакваме следващите дни да бъде въведен в експлоатация", уточни той пред bTV.

"Липсва ни оборудване, с което да направим обстойно обследване. Оборудването го поръчваме, то е със срок на доставка година и половина. Не зависи от Русия. Процесът е много сложен.

Този парогенератор има проблеми още от самото начало. При инсталацията му са допуснати отклонения от правилното му въвеждане. Може би затова той дефектира по-често.

Нашата политика е преди всяко изключване на блока да обявим изключването му и ремонта. През 2020 г. отново се е случила авария, която не е била обявена", посочи още министърът.

Росен Христов обяви още, че Министерски съвет е позволил дерогацията санкциите на Европа, които забраняват внос от Русия, за да може да поръчаме необходимите материали и резервни части за нормалното функциониране на АЕЦ "Козлодуй".

"Осигурили сме експлоатацията на блока. Няма опасност от сътресения и прекъсвания. Имаме площадка за 4 нови реактора - два в "Козлодуй" и два в "Белене", посочи още той. 

По думите му има шанс вече закупените от България реактори да работят.

"Оборудването е консервирано. Тук въпросът е технически, финансово, откъм срокове кое би било по-добре, а това ще покажат анализите", коментира Христов.  

Той коментира и сделката между България и турската БОТАШ. 

"1 милиард кубични метра за година, това е една трета от общата консумация на страната. Това е газ, който "Булгаргаз" е закупил от търговци.

Не купуваме газа от Турция, а само използваме тяхната инфраструктура. От нас зависи с кого да сключим договора. Цената е идентична с тази, която използваме за гръцките терминали, но в Турция имаме по-голяма сигурност", обясни министърът на енергетиката. 

Той увери, че доставките на газ за България са абсолютно подсигурени.

"В момента сме фактор за доставка и на други държави. Имаме инфраструктурата за това", допълни Христов.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай