Какъв удар ни готви Газпром? Горещо от Румен Овчаров

Каза какво да правим з заплетената ситуация

Какъв удар ни готви Газпром? Горещо от Румен Овчаров | StandartNews.com

Държавата възнамерява да възобнови преговорите с "Газпром", но при нови условия. Икономистът и бивш енергиен министър Румен Овчаров е убеден, че руснаците няма да се съгласят, тъй като на тях проблемът им са плащанията.

"Опитват се да го правят от гледна точка на предстоящия арбитраж. Не мисля, че "Газпром" ще се съгласи на промяна. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия и да се пазарим. По-скоро трябва да се мисли за започване на преговори веднага, приемане на условия и коригиране на схемата на плащане", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

"С Ердоган трябва да се разговаря, с Азербайджан също. 4 месеца минаха от момента, в който беше прекратен договорът. Нищо не беше направено. Един месец новото правителство също не прави нищичко", подчерта Овчаров пред България Он Еър.

Той изрази мнение, че ако пуснем новата газова връзка с Гърция, тогава може би ще можем да получаваме цялото количество по цената, свързана с петролните продукти. Но сега не е така.

Овчаров алармира, че хранилището ни е пълно на почти 60%, а газ за октомври има, но не за целия месец. По думите му по-умно е да опитаме да вземем част от количествата газ в началото на следващата година. Това с промяната на договора и плащанията е кауза пердута, убеден е Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай