Как Уника цака със застраховки

Повече от година Унитемп води неравна битка за справедливост

Как Уника цака със застраховки | StandartNews.com
  • Повече от година Унитемп води неравна битка за справедливост
  • Пожар срива до основи най-голямото месодобивно предприятие у нас, австрийската компания не иска да плати пълното обезщетение

Преди година и половина унищожителен пожар срива до основи най-голямото месодобивно предприятие в България - Унитемп, което се намира край пловдивското село Войводиново. Собственикът и неговият екип обаче не се примиряват с жестоката участ и с цената на много усилия и средства на 1.09.2019 предприятието е частично възстановено и работи на около 60% от предишните си обеми.

УНИТЕМП - ЛИДЕР В МЕСОДОБИВА
Унитемп ЕООД е българска компания, в състава на Бартлинк Холдинг АД. Унитемп представлява производствената част на холдинга, а фирма Бартлинк Интернашънъл ООД - търговската. Докато Бартлинк Интернашънъл е разпознаваема основно на външните пазари, Унитемп се позиционира като бранд със своята продукция от фермерско свежо месо на българския пазар. През 2007 г. компанията открива

единствената за България индустриална транжорна
с пълна автоматизация и интеграция на производствените процеси. Проектът и автоматизираните линии са изцяло проектирани и произведени в Дания от водещата в световен мащаб компания SFK. През 2013 г. Унитемп инвестира в разширение на съществуващата фабрика чрез реализацията на проект по линия на мярка 123 и открива най-голямата в България съвременна кланица за червено месо. По този начин Унитемп се превръща във водеща компания в месодобива като успява да интегрира всички производствени процеси под един покрив и се позиционира на българския пазар с девиза "Контрол от фермите до клиента".
Продукцията на Унитемп е разпознаваема както на пазарите в Средна Азия до Казахстан, Виетнам и Хонконг, така и на европейския пазар чрез редовен износ за Полша, Холандия, Белгия, Великобритания, Германия, Италия. Успехите на фирмата се генерират благодарение на специалните грижи за усвояване на добрите европейски практики, обучението на персонала, а основа за това е високата степен на автоматизация на производството, чрез внедряване на най-модерните технологични линии и европейско оборудване по най-високи стандарти. Точно един месец преди пожара приключва най-новата инвестиция на фирмата в напълно автоматизиран цех за производство на кайми, бургери и други продукти от раздробено месо с проектен капацитет 20 т. на смяна. В края на 2018 г. производството на компанията достига рекордните 1800 т. за месец произведена продукция и целите се ориентират все по-високо като плановете са приходите от продажби да достигнат над 60 млн. лв. годишно през 2019 г.

Големият подем в развитието на Унитемп
приключва на 10.02.2019 в резултат на унищожителния пожар. 250 души са били на работа до момента на ужасяващото бедствие. Половината от тях загубват работата си, а останалите са в основата на възстановителния процес, с който ръководството се захваща веднага.

ПРЕГОВОРИТЕ С УНИКА
Всичко това обаче е съпроводено с неравностойна битка със застрахователя Уника, който и досега отказва да заплати пълното застрахователно обезщетение. Едва на 24.10. 2019 г., осем месеца след датата на пожара, Уника излизат със становище в което се казва: "ЗК Уника АД не признава размера и основанието на посочените претенции, като същото следва да се разглежда като израз на намерението на застрахователя да уреди спора извънсъдебно..." Впоследствие предлага да заплати нищожната сума възлизаща на едва 17% от размера на застрахователната сума, а след дълги и мъчителни преговори, в които Унитемп привлича на своя страна най-големия застрахователен брокер "Марш", Уника решава да заплати около 3 млн. евро, което е едва 30% от застрахователната сума. В момента КФН извършва проверка на работата на ЗК "Уника" АД с цел да установи има ли нарушения в процеса на ликвидация на щетата и защо застрахователят е решил да изплати само 30% от сумата по застраховката. По думите на служители от Унитемп, "мълчанието и непристойното поведение на Уника след пожара са "разпалили" още повече техния ентусиазъм и желание за възстановяване на справедливостта". Според тях Уника "използва разтакаването и забавянето на плащането с цел да печели време, фактите да се размият и така да се възползват от нещастието, връхлетяло компанията, като най-вероятно Уника вече са усвоили парите от презастрахователя, но не желаят да платят на надлежно застрахования".
Трудно е да се проследи как е направено презастраховането, тъй като Уника Австия има своя презастрахователна компания UNIQA-RE, базирана в Цюрих, а според управителя на Унитемп Петко Петков, от ръководството на ЗК "Уника" АД са заявили, че техният презастраховател е една от най-големите компании SWISS-RE. От проверката в сайта на Уника се вижда, че на практика ЗК "Уника"АД почти изцяло е австрийска собственост, защото 99,91 % от акциите се държат от Uniqa international AG, а председател на надзорния съвет е Wolfgang Kindl, който е и CEO на Uniqa International.

Г-н Петков казва, че независимо от специфичната материя в застраховането и неговия горчив опит в преговорите с Уника, всичко може да се опише съвсем просто, като се направи паралел с футбола. Пред "Стандарт" той описа ситуацията така:

Първо полувреме веднага след пожара - опознавателни пасове и нечестна, груба игра от Уника, която чрез мениджърския си състав ни определи не като партньор, а като враг. Имаше бавене, ритане по глезените и изключително грозна игра.

Второ полувреме след излизане на държавните експертизи и прокурорското постановление, в които не се откриват абсолютно никакви грешки в проектната документация и пожарната безопасност - "топката се риташе извън терена", започна бавене, подвикване, неуважение на реалните аргументи. Абсолютно нищо не признаваха, изкривяваха всички факти и очевидни обстоятелства и тъй като не се получи "игра", сега сме в продължението.
Продължението - "Ще се бият дузпи" образно казано, а съдът ще определи победителя. В нормалните държави, Уника не се държат така. Там не се стига до "дузпи", но в България те винаги стигат до този момент - развалят играта и залагат на "дузпите" като разчитат противникът да сгреши. Няма да се получи при нас, защото ние така сме загрели, че ще си вкараме "дузпите", а тъй като всичко ще се проточи във времето, дузпите ще се броят по две и е възможно резултатът да бъде признат поне с 10 гола в наша полза.

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ В РУМЪНИЯ
Показателна за поведението на Уника е аналогична ситуация в Румъния. Там предприятието Солина изгаря точно една седмица преди фабриката на Унитемп. То е идентично по големина с българското. Но има френски собственик. Солина получава изцяло обезщетението си в размер на 16,5 млн. евро, при това по възможно най-бързия начин - четири месеца след пожара. Там VIG и Уника постъпват коректно, като изцяло се издължават по застрахователните полици в пълен размер, докато в Българи Уника бяга по тъча. "Ние от Унитемп осъзнахме, че пожарът е по-малкото бедствие за нас, отколкото Уника. Пожарът ни изплаши, но ние съзнавахме, че това е непредсказуемо и непреодолимо събитие, докато решението на застрахователя да ни измъчва, да

очаква да паднем на колене
и да приемем някакво подаяние, е резултат на човешко действие и в този смисъл това се превърна за нас в истинското бедствие", коментира Петко Петков. "Отчитаме също това, че тъй като играхме честно, Уника успя да го използва срещу нас. Ние открито предоставихме всичко необходимо, за да се реши спорът, но Уника се възползваха от това. От тях не сме получили нито един отговор на нашите въпроси, те криеха от нас всичко, касаещо конкретиката на оценките за размера на щетата. В този смисъл изводът е, че те не са възнамерявали да водят преговори, а само да бавят процеса, защото в семантичния речник значението на съществителното "споразумение" се описва като "хармония или съответствие в мненията и чувствата", каза още собственикът на Унитемп. И добави: "Очевидно е, че "хармонията и съответствията в мненията" между нас отсъстват, защото за целта се изисква двустранен процес и еднаква степен на ценностна система. Предполага се, че и нашите "чувства" не могат да бъдат на особено високо ниво към тези, които взеха решението да абдикират от договорните си задължения, да оставят екипа на Унитемп сам в битката за разчистване на отпадъците от пожара и мъчителното възстановяване на дейността на компанията".

Отговорност за двойните стандарти

  • За какво е застраховката - за страх или за сигурност, пита Петко Петков, собственик и управител на Унитемп


- Г-н Петков, как ще коментирате двойния стандарт, който прилага Уника при идентични застрахователни казуси в Румъния и в България?
- При една от срещите ни, мениджър от екипа на ЗК "Уника" АД заяви, че "застраховането е изкуство". Явно те са овладели изкуството как само да вземат, но силните се познават, когато трябва да дават. Ние, които изградихме предприятие по европейски стандарти, които направихме европейска компания, напълно интегрирана в европейския начин за бизнес, си задаваме въпроса: "Не следва ли да се потърси отговорност на австрийската компания Уника, затова че прилагат двойни стандарти в застраховането и постъпват по различен начин в България спрямо другите европейски държави? Не се ли получава явление, подобно на разкритото от Европейската комисия - храните, доставяни от някои европейски фирми за страните от Източна Европа са с по-различно качество, от същите, доставяни за Стара Европа. Сега потърпевшите сме ние, но бизнесът следва да знае истината какво го очаква, ако бъде поставен в подобна ситуация.
- Кои са чай-честите застраховки във Вашия бизнес?
- Рисковете и подводните камъни в бизнеса са много. Не всичко може да се предвиди. Затова още от ХVIII век той върви ръка за ръка със застраховането.
Първата застраховка в света е именно срещу пожар. Направена е в Лондон в края на ХVIII век. Първите застраховки в България, датират още от далечната 1891 г и те също са застраховки против пожар - защото това е един от най-честите рискове. Странно тогава, какво необичайно вижда Уника в доказано спонтанен пожар на територията на предприятие? Може би обяснението се крие в любопитния факт, свързан с етимологията на думата застраховане в английския и в българския език. В "insurance" смисълът е за "сигурност", докато на български звучи като за "страх". От опит сега разбираме, че има основание, в България да се страхуваме - дали застрахователят ще плати. Разбира се, когато говорим за лоши практики в застраховането в България, имаме предвид само Уника, защото в работата си с други застрахователи, не сме установили подобни проблеми.
- В презентирането си Уника твърди, че съдейства на клиентите си при всякакви обстоятелства. Усетихте ли подобно отношение?
- Не. След всичко, което ни се случи през последната година и половина в контактите си с Уника, някак неразбираемо звучи за нас това, което четем на сайта на Уника Груп: "Близостта до нашите клиенти е крайъгълен камък на нашия бизнес....Като съставен застраховател сме готови да съдействаме на клиентите си при всякакви обстоятелства.....Вярваме, че застраховката означава да осигурим на нашите клиенти най-добрата възможна защита. Доволните клиенти са двигателят, който движи нашия успех." Твърди се, че Уника е клиентски ориентирана компания. Красиви думи, но ние от Унитемп видяхме тяхното съдържание. Затова няма да се откажем и ще търсим докрай правата си в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай