Как ще получаваме пари по Плана за възстановяване? Говори Пеканов

Второто плащане ще бъде свързано с големи предизвикателства, каза вицепремиерът

Как ще получаваме пари по Плана за възстановяване? Говори Пеканов | StandartNews.com

Планът за възстановяване и устойчивост работи с резултати. Ние ще получаваме парите по плана само ако постигаме резултатите, заложени в него. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който взе участие в първото у нас годишно събитие, посветено на прогреса на България по реализиране на националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

„Целта на Плана е да предостави финансова подкрепа за редица инвестиционни намерения и проекти, които да променят страната“, припомни Пеканов. Според него всички реформи и законови промени, заложени в ПВУ, са важни за страната ни, но на преден план служебният вицепремиер открои върховенството на закона и изсветляването на обществените поръчки. 

Атанас Пеканов припомни, че България вече получи одобрение за първия превод на средства и допълни, че второто плащане ще бъде свързано с големи предизвикателства, тъй като е необходимо реализирането на много мерки, част от които изискват санкцията на българския законодателен орган. 

„Планът, освен пътна карта за инвестиции и реформи в България, е и договор между българската държава и Европейската комисия. Това е договор, който трябва да уважаваме и следваме, и който ще допринесе за отключването на нашия потенциал“, посочи Пеканов. 

Вицепремиерът увери, че с европейските средства по плана ще бъдат правени важни инвестиции в секторите образование, наука, здравеопазване, декарбонизация и други. 

Източник БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай