Как един производител коментира преговорите за земеделие

Защо половината от темите бяха за българската гора, пита земеделец

Как един производител коментира преговорите за земеделие | StandartNews.com

Земеделската общност изразява силното си недоумение от факта, че при обсъждането на бъдещите политики в сектора четирите партии, вероятни коалиционни партньори в новото управление, не поканиха дори един агроном по време на срещата – все пак, става въпрос за земеделие! С тези думи производителят с огромен опит в земеделието Красимир Кумчев представи първите си впечатления от проведената на 23 ноември среща, инициирана от победителя в изборите „Продължаваме промяната” и останалите три формации – „Демократична България”, „Има такъв народ” и Българската социалистическа партия, пише sinor.bg.

„На тази среща очаквах да чуя в три пункта какво ще направят политиците, така че да бъдат спрени кражбите и да бъде увеличено селскостопанското производство поне с 40% в близките 4 години, ако искаме да бъдем конкурентни на европейските пазари”, посочи Кумчев.

Неведнъж в интервюта за медиите, включително и пред Синор.бг, производителят на плодове и зеленчуци от Пловдивско дебело е подчертавал сбърканите политики, която всяка управляваща партия е прилагала в областта на селското стопанство след влизането на България в Европейския съюз.   

„Още през 2015 година аз призовах властта да бъдат спрени субсидиите в целия Европейски съюз, защото ни пречат. Богатите държави така са създали законодаталството, че да има разлика в субсидирането на старите и на новоприсъединилите се държави. Докато тези субсидии не бъдат изравнени, ние не можем да говорим за справедлива конкуренция в този сектор”, посочи още производителят от Пловдивско.

За Кумчев е важно, че когато се правят нови политики, обещаващи борба с корупцията, е редно управляващите да се опрат на опита, натрупан от българските фермери през последните 20 години. Затова и той е бил силно изненадан от факта, че на 23 ноември т.г. половината от темите в дебатите са били за бъдещето на българската гора. „Не мислете, че съм против мерките за опазването на околната среда, напротив! Но преди да помислим за екологията, трябва да имаме един общ приоритет, който да посочи целта на всички земеделски прозводители”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай