Как американци ще оправят софийското парно

Обновяват инсталациите и разпределителната мрежа

Как американци ще оправят софийското парно | StandartNews.com

Столичният общински съвет да одобри план за модернизация и стабилизиране на „Топлофикация София“, изготвен от специалисти от САЩ, предлагат от групата на ГЕРБ-СДС в съвета.

Независими американски консултанти изработиха плана в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета г-жа Фандъкова и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа в края на м. май, тази година. Планът за обновяване и финансова стабилизация на „Топлофикация София“ е предложен от консултантите  от международната инженерингова компания „Блек и Вийч“ и разглежда възможностите за пълна модернизация на производствените мощности, смяна на остарялото оборудване и привеждане в съответствие с всички съвременни екологични норми. Планира се това да стане чрез обновяване на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и на разпределителна мрежа на дружеството, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. граждани. По този начин „Топлофикация София“ ще може да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години. В предложения от консултантите план са подробно описани и идеи за финансиране на проекти и структуриране на инвестиции.

„Предложеното решение  представлява най-мащабна и цялостна програма за обновяване на „Топлофикация София“, която осигурява отопление на над 1 млн. столичани. Това е една от приоритетните ни задачи, по които търсим както световна експертиза, така и политически консенсус. С помощта на международните експерти съм уверен, че ще доведем до успешен завършек този дълъг и нелек процес. Разчитаме на отговорното и конструктивно отношение и на колегите от другите партии в общинския съвет“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай