Вторник,

Как американци ще оправят софийското парно

От: Редакция -
431
Как американци ще оправят софийското парно
A
A
A

Столичният общински съвет да одобри план за модернизация и стабилизиране на „Топлофикация София“, изготвен от специалисти от САЩ, предлагат от групата на ГЕРБ-СДС в съвета.

Независими американски консултанти изработиха плана в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета г-жа Фандъкова и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа в края на м. май, тази година. Планът за обновяване и финансова стабилизация на „Топлофикация София“ е предложен от консултантите  от международната инженерингова компания „Блек и Вийч“ и разглежда възможностите за пълна модернизация на производствените мощности, смяна на остарялото оборудване и привеждане в съответствие с всички съвременни екологични норми. Планира се това да стане чрез обновяване на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и на разпределителна мрежа на дружеството, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. граждани. По този начин „Топлофикация София“ ще може да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години. В предложения от консултантите план са подробно описани и идеи за финансиране на проекти и структуриране на инвестиции.

„Предложеното решение  представлява най-мащабна и цялостна програма за обновяване на „Топлофикация София“, която осигурява отопление на над 1 млн. столичани. Това е една от приоритетните ни задачи, по които търсим както световна експертиза, така и политически консенсус. С помощта на международните експерти съм уверен, че ще доведем до успешен завършек този дълъг и нелек процес. Разчитаме на отговорното и конструктивно отношение и на колегите от другите партии в общинския съвет“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички