Четвъртък,

Изслушаха шефа на "Булгаргаз". Какво призна Людмил Йоцов

От: Агенция Стандарт -
1379
Изслушаха шефа на "Булгаргаз". Какво призна Людмил Йоцов
A
A
A

Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов обяви, че не вижда проблем в това, че компанията, за която е работил, е сред купувачите на газ.

Йоцов участва в заседанието на енергийната комисия в Народното събрание, пред която трябваше да даде разяснения за сделките от миналата седмица.

За тях се появиха съмнения, че са непрозрачни.

Изненадващо депутатите решиха да засекретят заседанието на комисията, заради конфиденциална информация. От ГЕРБ се обявиха „против“.

„Трябва да бъде даден ясен отговор на въпроса вярно ли е, че човек, който до вчера е работил в едно дружество и е станал представител на „Булгаргаз“, е продал на собственото си дружество определено количество газ на следващия ден“, каза Росица Кирова от ГЕРБ.

Новият изпълнителен директор Людмил Йоцов призна, че бившите му шефове са купили газ от „Булгаргаз“. А около 3% от продадения газ е дошъл от газохранилището в Чирен.

„Защо да е конфликт на интереси, това е анонимен сегмент“, заяви Йоцов.

Преди месец и финансовият, и енергийният министър казаха, че износът на евтин газ от Чирен е в ущърб на потребителите. Тогава сделките се сключваха от предишното ръководство на „Булгаргаз“.

От прокуратурата днес обявиха, че засега не откриват проблеми в борсовите сделки на компанията, нито при предишното, нито при настоящото ръководство.

Излишъкът, който остане, те го продават на една от двете борси. Преценяват на каква стойност, която не трябва да бъде по-ниска от себестойността за Булгаргаз.Към момента тези продажби са абсолютно реални, имат право, заяви Мариан Александров, прокурор от СГП.

От прокуратурата определиха като недопустимо изпълнителната власт да оказва натиск кой, кога и дали да бъде привлечен като обвиняем. Преди дни премиерът Кирил Петков заяви, че очаква на предишното ръководство на „Булгаргаз“ да бъде повдигнато обвинение.

Иначе прогнозите са през март газът да поевтинее с около процент.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com