Израелската банка добави нова валута към резервите си. Ето коя

Експертите виждат индикация за промяна на "цялостните й инвестиционни насоки и философия"

Израелската банка добави нова валута към резервите си. Ето коя | StandartNews.com

Централната банка на Израел ще добави китайски юани към резервите си, като в същото време ще ограничи притежанието си на долари и евро, в опит да диверсифицира разпределението на резервите си и да удължи инвестиционния си хоризонт, информира Bloomberg.

"В крайна сметка, трябва да търсим доходност от резервите си, които ще покриват разходите за задълженията," казва заместник-управителят на банката Андрю Абир.

Освен юани, банката ще добави канадски и австралийски долари, което е индикация за промяна на "цялостните й инвестиционни насоки и философия," казва още Абир. Преди това банката притежаваше единствено щатски долари, евро и британски паунд.

Валутните резерви на Израел ще надхвърлят 200 млрд. долара за първи път.

В бъдеще юанът ще съставлява 2% от резервите на банката, а канадският и австралийският долар по 3.5%, според годишния отчет на финансовата институция.

Добавянето на нови валути означава, че делът на еврото ще падне от 30% на 20%, а този на долара от 66.5% на 61%.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ) делът на долара в глобалните валутни резерви е паднал до най-ниското си ниво от над две десетилетия, което предизвика спекулации относно възхода на китайския юан.

Китай отдавна има желание юанът да замени долара като предпочитана резервна валута. Използването на щатската валута срещу руските финансови институции означава, че може би предстои голяма промяна, твърдят експерти.

Ефективността на санкциите на Запада срещу Русия подейства като събуждане за страните, които искат да ограничат експозицията си към щатската валута, казва пред Insider икономистът Александър Томич.

За да може китайският юан да прогресира много повече обаче, други държави трябва да изгубят вяра в щатската икономика и да се доверят на китайските парични власти.

"И преди е имало предизвикателства за долара, но нито едно от тях не се е материализирало, защото когато настъпи волатилност, САЩ поддържа стабилност, така че доларът запазва позиции," казва Томич, пише profit.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай