Износът ни за Европа пада

Износът ни за Европа пада | StandartNews.com

София. Износът на България за ЕС намалява, но се увеличава за страните извън зоната. Това показват данните на НСИ за първите осем месеца на 2012 г. в сравнение с миналата.

15.7 млрд. лв. или с 2.1% по-малко е износът на държавата ни за ЕС през първите осем месеца в сравниеи със същия период на миналата година. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Те формират 71.1% от износа за държавите - членки на ЕС.

В същото време вносът на България от ЕС от януари до август 2012 г. се е увеличил с 12% спрямо същия период на предходната година. Той е достогнал 19.3 млрд. лв. по цени CIF . Най-голям е обемът на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Испания.

През периода януари - септември тази година обаче износът на България за трети страни се увеличава с 9.8% спрямо м.г. Той е достигнал размер от 12.4 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Македония и САЩ. Те формират 51.8% от износа за трети страни.

Вносът на България от страни извън ЕС за първите девет месеца на 2012 г. се е увеличил с 12.1% спрямо съответния период на предходната година. Неговата стойност е 15.4 млрд. лева по цени CIF. Най-много стоки внасяме от Русия, Турция и Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай