Изненада! Зукърбърг купи българскса фирма

Защо сделката е пазена в тайна

Изненада! Зукърбърг купи българскса фирма | StandartNews.com

Въпросът защо технологичните гиганти заобикалят България отдавна терзае политици, предприемачи и журналисти. През последните години компании като Google, Microsoft и Amazon отвориха офиси или центрове за данни в съседните Румъния и Гърция, но не и в България,

Оказва се, че от октомври месец България също вече може да се похвали с присъствието на представител на Big Tech. Вместо да отваря офис в страната, Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, е купила слабо известния български стартъп Acutance Imaging, като според данните в Търговския регистър собствеността е била окончателно прехвърлена през октомври 2023 г. Стойността на сделката не е обявена, като от двете страни по нея също запазиха мълчание по този въпрос.

Acutance Imaging работи по технология за възпроизвеждане на изображения. За Meta това е важно и в контекста на основния бизнес на компанията, социалните мрежи, и в контекста на надпреварата при изкуствения интелект, където Meta иска да бъде лидер със своите отворени инструменти.

Сайтът на Acutance Imaging вече е изтрит, което предполага, че целият екип ще стане (или вече е станал) част от голямата Meta. В LinkedIn профила на Александър Начев, съосновател на Acutance Imaging, той е отбелязал, че работи в Meta като мениджър по качество на изображенията още от 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай