Изненада! Обявиха гръмка новина за заплатите

Спрямо инфлацията за новата година

Изненада! Обявиха гръмка новина за заплатите | StandartNews.com

Експерти дадоха тв ърде оптимистична прогноза за стандарта на българите през новата година.

Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г. Очакваният ръст е 9%, докато средногодишната инфлация ще се установи на нива от 4%. Това предвижда глобалният лидер в застраховането на търговски кредити Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си доклад за България.

Така макар ръстът на възнагражденията да се забавя в сравнение с очакваните 13,5% за 2023 г., те ще изпреварват убедително увеличението на цените.

Въпреки това анализаторите на Allianz Trade очакват по-малък ръст на потребителските разходи – едва 2% за 2024 г. спрямо 5,5% и 3,7% съответно през 2023 и 2022 г., когато те бяха ключов фактор за развитието на българската икономика.

Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна заради по-малкото увеличение на заплатите и от друга заради нарастващите лихви и по-неблагоприятните условия за кредити.

Като основен двигател за икономически расте у нас през 2024 г. в годишния доклад на Allianz Trade се посочват публичните разходи. При тях се очаква ръст от близо 4% след свиване с около 1% през миналата година. Инвестиционната активност също ще се възстанови през следващите две години, движена от публични инвестиции, включително проекти, финансирани от Nеxt Generation EU.

“Наличието на валутен борд и традиционно предпазливата финансова политика на България осигуряват устойчивост. Валутният борд обаче до голяма степен неутрализира паричната политика, като ограничава използването ѝ за противодействие на ценовия натиск от 2021 г. насам. Затова очакваме валутната стабилност да се запази, но ценовата стабилност няма да бъде напълно възстановена преди 2025 г.“, обяснява д-р Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade.

„Прогнозата ни е България да се присъедини към Еврозоната най-рано през 2025 г.“, допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Aress
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи