Изненада! Нещо се случи с "Гражданска отговорност"

Как го коментираха експертите в бранша

Изненада! Нещо се случи с "Гражданска отговорност" | StandartNews.com

Застраховката "Гражданска отговорност" е поевтиняла от средно 240 лева на 180 лева за няколко седмици. Това се наблюдава през последните дни при някои компании.

По данни на брокери от Нова година много от застрахователите са свалили леко тарифите си, но най-съществено това се забелязва от седмица насам за две компании - "Лев инс" и "Бул инс". При тях цените на застраховката в момента са паднали под 200 лева - доста под средното ниво за пазара от около 240 - 250 лева, съобщава СЕГА.

Поевтиняването на "Гражданска отговорност” (ГО) при двете компании важи както за преподписване на договори без инциденти с ПТП, където се предлагат 20 - 30% отстъпка, така и за нови клиенти, посочват брокери. Това показват и електронните калкулатори, които някои застрахователни посредници предлагат. При попълване на данни за колата и за собственика се виждат фрапантни разлики в цените на задължителната застраховка - от 180 лева до 300 лева за леките автомобили.

Поевтиняването на ГО се случва на фона на прогнозите, че тази година цената ѝ ще се вдига, за да се догонят нивата отпреди ковид пандемията. Заради ограниченията за пътуване и работа по време на коронавируса през 2020 и 2021 година, застрахователите масово намалиха тарифите си.

"Цената на "Гражданска отговорност" плавно ще нараства през 2023 година. При тази инфлация няма как да очакваме намаляване на цената на "Гражданска отговорност", както и на другата автомобилна застраховка - "Каско".

В последната година силно поскъпнаха резервните части за автомобилите, както и ремонтът, а това води до повишаване на обезщетенията, които застрахователите и Гаранционния фонд заплащат при ПТП", коментира през декември председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай