Понеделник,

Изненада! Koи са най-търсените професии у нас

От: Редакция -
605
Изненада! Koи са най-търсените професии у нас
A
A
A

Стругар, леяр и заварчик са сред най-търсените професии от работодателите у нас за отминалата година, показват данните на Агенцията по заетостта.

На първо място обаче са машинните оператори - такива се се търсят на най-много места – в 24 от общо 28-те области на страната.

Следва професията заварчик, а на трето място по търсене са електротехниците, съобщи бТВ.

Според фирми за подбор на кадри заради пандемията се търсят и много специалисти в сферата на киберсигурността, IT-специалисти и медицински персонал.

През тази година българският бизнес ще се нуждае от близо 194 хиляди работници и специалисти, прогнозират от Агенцията по заетостта.

Пандемията промени трудовия пазар, показват анализите на фирмите за подбор на кадри. Заради работата от дистанция цели семейства се местят от един в друг град. Работодателите пък трудно ще върнат служителите си в офиса.

"Много хора се върнаха обратно от големите в родните си градове, защото могат да работят от дистанция, устроиха живота си в по-малки населени места", разясни Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие.

Тенденцията за търсене на заварчици и леяри ще продължи и през следващата година, въпреки че трудно се задържат на работа.

Очаква се заради търсенето заплатата на един леяр да надхвръли тази на счетоводител.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com