Изненада! Чакат ни бързо в еврозоната

Много важна институция прави оценката

Изненада! Чакат ни бързо в еврозоната | StandartNews.com

Изненадващо или не, дадена бе много добра перспектива за бързото ни влизане в еврозоната.

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) потвърди рейтинга на България и положителната перспектива, се посочва в съобщение, разпространено от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

От международната рейтингова агенция "Ес енд Пи глоубъл рейтингс" (S&P Global Ratings) подчертават, че България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят. От рейтинговата агенция смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 г.

От "Ес енд Пи глоубъл рейтингс" потвърдиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021-2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната, посочва рейтинговата агенция "Ес енд Пи глоубъл рейтингс".

Въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст, от рейтинговата агенция приемат, че икономиката на България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години.

Прогнозата показва, че потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати. В същото време достатъчно средства от Европейския съюз (ЕС) ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години.

Според "Ес енд Пи глоубъл рейтингс" България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и от рейтинговата агенция оценяват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г., запазвайки дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
20 Коментара
Яна
преди 3 седмици

Бързат да прилапат и малкото, което имаме като финансова защита. Не им щем еврото! Добро щяло да бъде за бизнеса - каква файда, когато цените за обикновените потребители ще скочат - какъв бизнес, когато ще се намали покупателната възможност на обикновените хора?

Откажи
йух
преди 3 седмици

Де факто ние сме ,,вързани" от 96г за марката и след смяната й и с еврото...Левът е отдавна фиксиран,но човек като не разбира,пише глупости...

Откажи
МВК
преди 3 седмици

Вързаният лесно може да се развърже!А заровеният шанс няма!

Откажи
Иво
преди 3 седмици

Не на еврото !!! Дано сатанинския ЕС се разпадне!!!

Откажи
Oligarch
преди 3 седмици

Иво, купи си баклавичка от Попимони и се успокой, да те направиш фатален инфаркт.

Откажи
Иво
преди 3 седмици

Къф олигархия си ти бре, чипик

Откажи
Кари
преди 3 седмици

Браво на тези, които бяха оплюти несправедливо!

Откажи
Ачо
преди 3 седмици

НЕ на еврото

Откажи
Кръстю
преди 3 седмици

Тея тъпунгери не разбраха ли, че не им искаме еврото!

Откажи
йух
преди 3 седмици

Абе,,разбирачи", лева е ,,фиксиран" отдавна за германската марка и след смянат й и с еврото.Иначе още щяхме да плащаме хляба с хилядарки без стойност...

Откажи
йух
преди 3 седмици

Абе,,разбирачи", лева е ,,фиксиран" отдавна за германската марка и след смянат й и с еврото.Иначе още щяхме да плащаме хляба с хилядарки без стойност...

Откажи
Мхм
преди 2 седмици

Че сме вързани вързани сме ама от там нататък не е така както си мислиш не говори като лъик моля !

Откажи
Поредните
преди 3 седмици

Манипулации с еврото!!! ЗАЩО ФАШИСТКИЯ ЗАПАД СИ МЪЛЧИ,ЧЕ ЕВРОТО СТАВА ДИГИТАЛНО 2027Г.ЗАЩОТО ТОВА Е ПЛАН,КОЙТО НЯМА ДА ВИ ХАРЕСА КАТО КОВИД САМО,ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ОСТАВАМЕ БЕЗ ПАРИ АКО НЕ СЕ НАДУПЧЕМ,СТОЙТЕ И ГЛЕДАЙТЕ КАК НЯМА!

Откажи
Бунтата
преди 3 седмици

ЗА КАКВА БЕЗРАБОТИЦА ГОВОРИТЕ И ЗА КАКВИ УСЛОВИЯ СМЕ ГОТОВИ БЕ БОКЛУЦИ ИЗМИСЛЕНИ!!!!! ТА НАЛИ КОРУПЦИЯТА НА БАНКЯНСКИЯ БОКЛУК ОЩЕ НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛА!!!!КОЙ ЩЕ РАЗВИВА ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ВАША ИКОНОМИКА,КАТО НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ БЕ,НЕЩАСТНИЦИ.ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО ЗА ,КОЕТО ТОЛКОЗ БЪРЗАТЕ ЗА ТАЬИ КРАДЛИВА ЗОНА Е ТОТАЛНО ДА УНИЩОЖИТЕ БЪЛГАРИЯ И ДА И ОКРАДЕТЕ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ!!!!!

Откажи
grainis
преди 3 седмици

Няма страна, въвела еврото, да е влошила икономиката си - вижте Хърватска например. Живях в Гърция по време на смяната на драхмата с евро - отначало бяха в лек шок, но само за няколко месеца с евро, гърците почнаха да получават по 14 заплати и пенсии плюс множество други яки бонуси. Изведнъж всички се видяха в пари. В таверните не можеше да си намериш място, работеха денонощно, магазините претъпкани със стока и купувачи, улиците се напълниха с мерцедеси, а пристанищата с яхти. Не слушайте тъпите и прости копейки дето храчат малоумия срещу еврото - това е акция на Путин, която мобилизира най-окаяните и неграмотни отрепки и русодебили у нас. Еврото и евроатлантизма са базови ценности, от които вече няма връщане назад. Искаме или не, ще бъдем богати и щастливи, та ако ще и насила. Лумпените и чалгарите няма как да са ни ментори, трябва да ги мачкаме нон-стоп тия смрадливци .

Откажи
Пацо
преди 3 седмици

Хърватите са въобще не са ок от първа ръка мои колеги хървати казват че хората не могат да си купят нищо цените са в космоса.

Откажи
Валдес
преди 3 седмици

Има такива страни. В Германия всичко, което беше 1 марка, стана 1 €. В Португалия кафето от 0,25 € , сега е 1€. Това са само няколко примера, а те са много. Всеки, който е посещавал Гърция, знае, че с този си коментар заблуждавате, въпроса е с каква цел?

Откажи
Пънчо
преди 2 седмици

Наистина ли? Има една държава, която когато беше непослушна и ограничиха парите от банкоматите. Изпатиха си хората, не политиците. Те си направиха играта. Коя ли е държавата?

Откажи
grainis
преди 2 седмици

Това е лъжа. БВП на Хърватска за 2023 г. е над 75% от средния за ЕС, с 9% над този от 2019 г. -- The country's GDP per capita is set to exceed 75% of the EU average in 2023, up by 9 percentage points. compared to 2019.

Откажи
grainis
преди 2 седмици

Минималната заплата в Гърция е 830 евро. Средната е 1500 евро. Ходя често там и имам представа от цените . По-високи са от тук, но с такива заплати и бонуси каквито са там, гърците могат да живеят съвсем прилично. Като се има предвид че Гърция няма тежка промишленост - разчита предимно на туризма и експорта на зехтин и маслини, и през каква кредитна криза минаха .Разбира се, никой никъде по света не е доволен от ножицата между цени и заплати - с изключение на краля на Бруней може би, но това са реалностите. Гърция има потенциал да стане най-богатата страна в света - както и България, но за това е нужен малко акъл.

Откажи