Изнасяме билки на три континента

Корен от коприва и цвят от липа са най-желани зад граница

Изнасяме билки на три континента    | StandartNews.com

България е богата на билки и неслучайно нашите лечебни растения се ценят високо и зад граница. Три континента се снабдяват със зелени лекарства от нашата страна. Българската коприва, липа, маточина и глог се купуват не само в Европа, но и в Южна Америка и Африка. Над 35 млн. евро всяка година е оборотът с билки, който реализират българските производители. Най-голямо количество от нашите билки се продава в Германия, Франция и Испания. Това разказа шефът на Асоциацията на билкарите в България Живко Драганов. Коренът от коприва е абсолютният шампион сред билките за износ. Най-големи количества от него се реализират в Германия и Франция, разказа Драганов. На второ място като най-търсена българска билка отново е копривата, но този път листата й. Освен за Берлин и Париж, те се изнасят и за Испания. Цвят липа, който заема третото място при износа на билки, се търси по целия свят, разказа Драганов. Най-големи негови почитатели са Египет, Франция и Аржентина. Другите билки, които влизат в класацията на най-желаните родни растения зад граница са маточината, глогът и цветът от слънчоглед.

Цените на билките обикновено се договарят и зависят от метеорологичните условия през годината и количествата прибрани от съответното лечебно растение. Друг фактор, който определя цените, са запасите на западните компании от съответните видове билки. Макар при отделните растения цените да са различни, общото е, че у нас е с 25 до 30 на сто по-евтино, отколкото в чужбина, разказа Драганов. Другата важна отличителна черта на родния пазар е, че фирмите, които се занимават с тази дейност, изнасят само суровина, а не и продукти с добавена стойност. Имаме няколко компании, които се занимават с производство на чай, но те трудно могат да пробият на западните пазари, където вече има отдавна наложили се марки, коментира билкар номер едно.

Пълни складове свалят цените

Голяма част от чуждите фирми, с които традиционно имаме търговски взаимоотношения, тази година са решили да разтоварват складовете си. Причината е, че те са претъпкани с лечебни растения, които не могат да се съхраняват безкрайно. Това може да окаже влияние върху цените на билките в посока надолу, коментира шефът на Асоциацията на билкарите Живко Драганов. Според него скандалът, който избухна преди време с чай със съдържание и на български лечебни растения в Холандия, няма да повлияе на цената и търсенето на родните билки. Неотдавна беше съобщено, че в пакетчета чай с 25 билки се съдържа и отровното растение беладона. От тези 25 билки само една е българска - немска компания е купила българска ружа от наша фирма. Пратката е била одобрена след взета проба. След това ружата е смесена с още 24 билки и не се знае откъде е дошла беладоната, но със сигурност не може да е от България, коментира Драганов. Според него, за да се стигне до неразположение при човек, консумирал чай от беладона, тя трябва да е в големи количества. Българската ружа във въпросния чай обаче не е била повече от 5 на сто, казва Драганов. Според него българската фирма, доставила ружата за злополучния чай, е била напълно коректна и не може да бъде подведена под отговорност.

Няма кой да ги събира

Събирането на билки става все по-непривлекателна работа. Около 90% от хората, които берат и предават билки са от ромското население, казва билкар номер едно Живко Драганов. Заплащането не е много високо, защото от килограм прясна билка се добива много по-малко количество, което може да се използва за чай или други лечебни отвари. Предимството на този вид дейност е, че заплащането е ден за ден. Когато предадеш билката, веднага получаваш парите, което устройва хората, занимаващи се с прибиране на лечебни растения, казва Драганов.

Витамин С и прахчета за отслабване са най-продавани

Българите харчат около 140 млн. лв. всяка година за хранителни добавки. Най-голяма част от парите ни отиват за витамини и най-вече за витамин С, както и за продукти, които стимулират имунната система. Освен в здравето си българите инвестират и в красотата си. Сред най-купуваните хранителни добавки са продуктите за отслабване и за стимулиране на кожата, ноктите и косата. Купуваме и много билкови екстракти, които са традиционни за употреба в страната. Все по-популярни стават и продуктите срещу косопад, показват данни на "Изоплюс". Те се потвърждават и от проучване, което направи "Стандарт" в аптеките и дрогериите в страната. Според фармацевтите освен витамин С най-купувани са разтворимите таблетки с мултивитамини, следвани от специалните витамини за деца. Българите са склонни да плащат не повече от 30 лв. на месец, за да осигурят мултивитамини за семейството, твърдят фармацевтите. Голяма част от дамите обаче не жалят средства, когато става дума за препарати за отслабване. Според продавачи в аптеките това са и най-продаваните препарати извън витамините. Веднага след хапчетата и прахчетата за отслабване се нареждат продуктите, които облекчават ставни болки. Едва на трето място се подреждат продуктите за здрава коса, кожа и нокти. Рекламите по телевизията, във вестниците и в интернет са водещи при избора на продукта, забелязали са фармацевтите.

Затягат правилата за регистрация

Хранителните добавки ще се регистрират по по-строг ред. Подготвени промени в Закона за храните предвиждат те да преминават почти същия път за регистрация като лекарствата. Фирмите, които искат да пуснат даден продукт на пазара, ще трябва да подадат документи в здравното министерство. В тях ще трябва да опишат всички съставки и количественото им съотношение в продукта. Подава се и образец на етикета, както и доказателства, че дадената добавка притежава свойствата, които й се преписват. Например, ако продуктът е за изпъване на бръчки, трябва да се приложат изследвания, които да докажат, че той има съответните качества. Предвидени са и солени глоби за производители и търговци, които нарушават правилата за регистрация и предлагане на хранителни добавки. Те започват от 5000 лв., а най-сериозната санкция е прекратяване на правото за производство или търговия.

Пием повече хапчета заради парниците

Интензивният начин на производство на зеленчуци и плодове е основната причина да се налага хората да пият допълнително витамини и минерали, твърдят агрономите. Повечето от растителните храни, които се предлагат на пазара, са отгледани така, че да узреят максимално бързо. Те са расли най-често в оранжерии, много често на изкуствена светлина и дори без почва. По този начин зеленчукът или плодът не могат да наберат всички витамини и минерали, които биха съдържали при нормални условия на отглеждане, твърдят специалистите. Затова и консумацията на обикновен зарзават не е достатъчна, за да получим всички полезни вещества, и се налага те да се набавят с таблетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай