Изнасяме земеделски стоки за 4,5 млрд. евро /ДОПЪЛНЕНА/

Ливан и Китай свалят митата за млечни продукти, вината ни удвоиха цената си

Изнасяме земеделски стоки за 4,5 млрд. евро /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Ливан и Китай свалят митата за млечни продукти, вината ни удвоиха цената си

4,5 – 5 милиарда евро достигна износът в сектор земеделие и храни, като 1 милиард евро е положителното салдо. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов на дискусията на "Стандарт" "Да! На българската храна". Основната ни експортна насоченост е Европейския пазар, но нишите са на изток, подчерта министърът.

Той посочи, че секторът "Земеделие и храни" е конкурентен, въпреки че ние получаваме от ЕС 250 евро на хектар, докато Холандия, например, е с 400 евро, а Гърция - с 550 евро.
Порожанов разказа за срещата си със своя китайски колега, с който разговаряли за митата. "Имам уверение, че след 3-годишни мъки ще има решение за износа на млечните продукти", каза Порожанов.

Интересът на Китай към беления слънчоглед е голям. Основният износ - за 10 млн. долара, правят три наши фирми, но още 10 чакат да бъдат одобрени. На срещата Европа – Китай, известна като формата  „16+1”, която ще се проведе в Поднебесната империя в средата на май, ще се опитаме да увеличим възможностите за износ и на вино, каза земеделският министър.
Порожанов направи преглед на новите пазари пред българските земеделски производители.  Той определи Северна Америка като „доста трудна дестинация с променлив успех”. Но обърна специално внимание на Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се провежда едно от най-добрите световни изложения за храни, а догодина България ще има самостоятелен щанд. Борим се за намаляване на митата за Ливан на млечните продукти и меда, съобщи още Порожанов.

Той разказа и за изложението в Мароко, което посети преди две седмици. Това е най-големият панаир за храни в Африка, но не смятам, че там имаме потенциал, защото страната си произвежда и месо, и млечни продукти, каза министърът. Изложението в Рияд обаче дава добри възможности. На заседанието си в сряда правителството одобри и участието за втора поредна година на България на изложението в Саудитска Арабия. "Фирмите ни трябва да положат повече усилия, нужно е да са агресивни, за да имаме конкретни резултати", посочи Порожанов.
Относно споразумението на ЕС с Япония за нулеви мита, агроминистърът каза, че това е шанс за производителите на вино, за преработвателите на плодове и зеленчуци, за слънчогледовото и розовото ни масло.

През 2018 г. са изнесени за Япония 1,3 млн. л наливно българско вино. То се бутилира от японска компания, която е дъщерна на "Мейджи" - производителят на българското кисело мляко. Предлага се на японския пазар с бранд „Нешка“, на името на много популярната там българска треньорка по художествена гимнастика, съобщи шефът на агенцията за лозата и виното Красимир Коев.

Той очаква с падането на митата износът ни към Страната на изгряващото слънце да се увеличи. Повишаване на количествата има и за китайския пазар. Но по-важното е, че българските вина удвоиха своите цени в Япония, Китай, САЩ и ЕС - те вече не се търгуват между 75 цента и 1 евро, а между 1,75 и 3 евро. Това показва, че виното ни е оценено, посочи Коев. Той припомни, че средствата за инвестиции в сектора са за 134 млн. евро до 2023 г. Субсидията за винарите ни е 75%, като такава е запазена единствено още за Унгария и Словакия, а всички останали страни са паднали до 50%. 1127 хектара са новите лозя, 9 са новите изби, като до края на годината винарните ще стигнат 300. По новата лозаро-винарска програма предстои отварянето на мярката за инвестиции, която браншът чака с нетърпение. А по мярката за промоция на бг виното в трети страни, по която има 10 млн. евро, се очаква субсидията да е до 80 на сто от цената на проекта.

Изнасяме през МЕТРО 200 т олио за Китай

Български производител на олио ще изнесе 200 т за Китай след участие в търг на МЕТРО Интернешънъл. Това съобщи Георги Гърневски, ръководител на проекта на веригата в България за директна работа с производители. Всеки български производител може да участва в международните търгове на компанията и така да стигне до международните пазари, където оперира търговската верига, посочи Гърневски. Той даде за пример оризопроизводители от Пловдивско и Пазарджишко, които също са спечелили конкурс и сега чрез МЕТРО снабдяват с ориз няколко държави в ЕС. Наше сладко пък се продава в хипермаркетите на МЕТРО в Румъния. Вино на "Катаржина" е влязло в международния каталог на компанията и може да бъде поръчано от всяка страна. "Важно е да имаме обща визия и да работим заедно", каза още Гърневски.
Друга новина е лютеницата от розов домат, която вече се предлага в магазините на МЕТРО у нас.

Винари искат щанд "България" на изложението в Дюселдорф

Държавата да помогне на българските винари за по-добър имидж на родните вина, поискаха участници в дискусията "Да! На българската храна", организирана от "Стандарт".

Увеличението на цената на родното вино на международните пазари е факт, изключително важно е обаче да се представяме добре на големите винени изложения, където идват посетители от цял свят. Това коментира Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина".

И предложи на един от най-големите винени панаири - в Дюселдорф, да участваме със щанд "България", който да привлича посетителите с визия за нашата култура и исторически забележителности. Николова даде за пример Молдова и Хърватска, които не могат да се мерят с родното производство, но по време на форума през март са впечатлили всички с добре направени щандове. За разлика от тях, българските производители са се срамували от нашия щанд, който е бил малък и невзрачен.

Трябва да се намери решение по темата с Дюселдорф, отговори земеделският министър Румен Порожанов. Той посочи, че ресурсът на оглавяваното от него ведомство е ограничен, но с помощта на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия успяват да се организират участия във важни изложения.

Ние работим по ОП "Иновации и конкурентноспособност" и по тази програма нямаме право да финансираме земеделския бизнес. Но можем да го правим с целево финансиране, каза д-р Бойко Таков, шеф на Агенцията. И посъветва винарския бизнес да изпрати писмо с искане за такова финансиране до министъра на икономиката. Д-р Таков съобщи още, че се готви промяна на нормативната уредба за Агенцията и вече са изпратени писма за това от него и от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай