Измами с ДДС удрят търговията в Евросъюза

Европейският съюз има нарастващ търговски излишък със себе си

Измами с ДДС удрят търговията в Евросъюза | StandartNews.com

Европейският съюз има нарастващ търговски излишък със себе си - статистическо разминаване, което може да показва измама с данък върху добавената стойност (ДДС) от над 60 милиарда евро годишно, показва проучване на два водещи германски изследователски института.

Износът за други страни от ЕС е освободен от ДДС. Ако обаче дружествата неправилно са декларирали транзакциите и те всъщност са вътрешни, те не се записват като внос от страната партньор и остават необлагаеми, според проучването, публикувано във вторник от Габриел Фелбермайер, президент на Института IfW в Кил, и Мартин Брамл, изследовател в Ifo в Мюнхен.

Търговският баланс на Евросъюза с Евросъюза трябва да бъде нулев, ако всички транзакции са надлежно отчетени и само грешките в измерванията не могат да отчитат „систематичното отклонение“, се казва в проучването.

„Много е вероятно данъчните измами да са основна причина за търговския излишък в рамките на ЕС и да струват милиарди на данъкоплатците всяка година“, пишат изследователите.

„Грешка от такъв мащаб в статистиката на платежния баланс не е нещо, което ЕС може просто да се отклони като интригуваща външност, особено като се има предвид, че размерът на търговските излишъци подхранва международните спорове“, добавиха те.

Според изследователите ЕС има търговски излишък със себе си от 1993 г. насам, а цифрите са се увеличили след разширяването на блока през 2004 г. Разминаването възлиза на 307 милиарда евро през миналата година, което струва на страните от ЕС толкова 64 милиарда евро загубен данък върху продажбите.

Различни цени

Проучването идентифицира по-големи разлики в страни със значителни отрасли на финансови услуги като Великобритания, Ирландия, Люксембург, Нидерландия и Кипър, което предполага, че секторът е предразположен към статистически пропуски, според проучването.

Разминаванията също бяха по-изразени между съседните страни и страните членки с различими ставки на ДДС, казаха изследователите.

„Самостоятелните излишъци от търговията със стоки и услуги се увеличават с течение на времето и дават основание да се предполага, че статистическите режими на ЕС системно не са в състояние да проследяват истинските данни за вноса и износа“, добавиха те.

Общата система на ЕС за данък върху добавената стойност събира повече от 1 трилион евро годишно в държавните бюджети, което съответства на 7% от БВП на блока, сочат последните данни на Европейската комисия.

Около 137,5 милиарда евро са загубени поради измама, укриване, несъстоятелност, фалити, административни грешки и данъчна оптимизация, изчислява изпълнителната служба на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай