Изложба на биволи събра животновъди в Разград

Седемгодишната Петя от ферма „Йоткови“ в Цар Калоян получи приза „Мис Биволица“

Изложба на биволи събра животновъди в Разград | StandartNews.com

Разград Животновъди от цялата страна се събраха в разградското село Гецово, на изложение по биволовъдство, организирано от двете асоциации на браншовиците в сектора. Повече от 100 животни, отгледани в 18 ферми, се състезаваха за наградите на изложението.

Седемгодишната биволица Петя от стопанството на семейство Йоткови от Цар Калоян получи приза „Мис" на изложението. Като най-продуктивна ферма пък бе отличено стопанството „Мура -2002" от ямболското село Лозенец.

„Нишата за българските животновъди в Европа е в предлагането на биволски продукти на пазара там", обяви проф. Веселин Николов, изпълнителен директор на Агенцията „Селекция и репродукция в животновъдството" в министерството на земеделието и храните. Той препоръча на животновъдите да разширят производството на биволовъдството у нас, защото България е от малкото страни на Стария континент с вековни традиции в бранша, с отлично селектирана наша порода, която може да предложи на взискателния пазар на Стария континент деликатесни здравословни биопродукти.

9 900 глави биволи се отглеждат в момента в България, като в последната година прирастът на този вид животни в нашите ферми е нараснал с 12 %, съобщиха от Асоциацията по биволовъдство у нас.

Изложението в Разград бе открито от кмета на града Денчо Бояджиев. Той припомни, че форумът има вече 12 годишна традиция и привлича все повече стопани, заети с биволовъдство или такива, които имат намерение да създадат свои стада от този животински вид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай