Изграждането на бензиностанциите ще отнеме 2 г.

Свалянето на ДДС за заведенията на 9% ще е временна мярка

Изграждането на бензиностанциите ще отнеме 2 г. | StandartNews.com

Две години ще отнеме изграждането на мрежа от държавни бензиностанции. Идеята е държавата бързо да влезе и да е лоялен конкурент. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Канал 3.

„Винаги има проблем с цената на горивата - когато падне на борсите, това при нас се забавя като време, когато обаче цената се вдига, веднага реагират всички бензиностанции. От тази гледна точка виждаме, че и много партньори от бизнеса подкрепят тази мярка. Всичко ще е при ясни пазарни правила, колкото повече има лоялна конкуренция в този сектор, толкова по-добре за потребителите“, коментира Караниколов.

Изграждане на бензиностанции ще има в райони, където такива сега липсват, посочи икономическият министър.

Според него свалянето на ДДС за заведенията на 9% ще е ефективна мярка. Кризата с вируса удари най-много хотелите и ресторантите, за тях е голям удар. Трябва да им се даде тази възможност, за да се възстановят и секторът да стане по-светъл. Минималните заплати в тези сектори ще са много повече от минималната в страната, изтъкна Караниколов. Свалянето на ДДС ще е временна мярка, но все още не се знае до кога ще е, обясни той.

По думите му трябва да се помогне на всяко едно предприятие, засегнато от вируса. За да се напълнят хотелите и ресторантите, икономиката в Европа и България трябва да заработи в нормалните си обороти. Хората трябва да имат доходи, за да посещават тези обекти.

Има нещо много важно, трябва да се върне доверието между този, който предлага услугата и потребителя -това доверие е скъсано заради вируса. Хотелите и ресторантите ще имат много инвестиции, за да докажат че те могат да създадат нормалните условия. Мярката от 9% за мен е правилна - въпреки че е срочна, тя ще има ефект, посочи Караниколов.

Министър Ангелкова и секторът ще направят всичко възможно от 1 юли да тръгне летния сезон, но не знаем какво ще се случи ако има отново пик от вируса, обясни икономическият министър. По думите му приоритет е тази година българите да изберат нашите обекти за почивка.

173 млн. лв. са отпуснати за малките и средни предприятия по оперативни програми. Към момента са заявени 160 млн. от тях. Днес вървим доста бавно за почти 5 часа, заявки са направили 400 компании. Все още има пари, предвиждаме и допълнителен бюджет и все още има възможност за всеки, който по някакъв начин не е подал документи, увери икономическият министър.

По думите му предстои пускане на програма до 300 хил. лв. за подкрепа на средни предприятия, в която могат да участват и хотели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай