Избухна страшен скандал със самолетите! Засяга милиони хора

И е свързан със сигурността и живота на пътниците

Избухна страшен скандал със самолетите! Засяга милиони хора | StandartNews.com

 

Самолетната индустрия е разтърсена от много сериозен скандал скандал с фалшифициране на сертификати за безопасност на двигателни части на самолети, в който е замесена британската компания AOG Technics. Airbus и Safran, две компании във френската аеронавтика, са пряко засегнати от тази афера, както и американските United American, Southwest и Delta.

Големите американски авиокомпании инспектират самолетите си, след като стана ясно, че британският доставчик на части за най-широко използвания търговски реактивен двигател е извършил огромна измама със сертифициране на безопасността, съобщи Wall Street Journal.

Фалшифициране на сертификати: през лятото Safran, GE Aerospace и CFM International са предупредени от сервиз за поддръжка относно резервни части за двигатели CFM56 – най-продаваният самолетен двигател в света с 34 000 бройки, произведени за около тридесет години – придружени с фалшифицирани удостоверения.

В края на август Bloomberg съобщи, че европейските авиационни регулатори са изразили загриженост, че двигателите, задвижващи редица самолети от по-старо поколение (Boeing 737 и Airbus SE A320), са били ремонтирани с фалшиви части. Те са доставени от AOG Technics Ltd, базирана в Лондон. Освен, че е доставяла фалшиви части за двигатели, компанията е създавала и фалшиви профили на свои служители в LinkedIn.

Сертифициращите органи, включително американската FAA и европейската EASA, веднага започнаха разследване, за да определят степента на манипулиране и нейното въздействие върху безопасността на въздухоплаването. Това разследване продължава и има за цел да идентифицира всички въпросни части.

Фалшивите части се предлагат под различна форма и представляват потенциален риск за сигурността на полетите. Поради това авиокомпаниите са помолени да премахнат двигателите си, за да сменят съмнителните части, съобщава obektivno.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай