Иван Йончев е новият шеф на НЕК

Той влиза на мястото на Петър Илиев като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор

Иван Йончев е новият шеф на НЕК | StandartNews.com

Иван Йончев е новият шеф на НЕК. Това реши Съветът на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД. Йончев влиза на мястото на Петър Илиев като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Промените влизат в сила от деня на вписване на решенията в Търговския регистър към Агенцията по вписвания.

Иван Йончев е заемал длъжностите изпълнителен директор, зам.изпълнителен директор, както и ръководител отдел "Правен" в "Български Енергиен Холдинг" ЕАД. От 2014 г. Иван Йончев е член на Съвета на директорите на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

На 17 декември 2018 г. ЕК обвини БЕХ в монопол. Европейската комисия наложи глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в размер на над 77 милиона евро. На 1 март 2019 г. БЕХ обжалва решението на ЕК да наложи санкции на дружеството за монопол.

В последните няколко месеца се създаде сериозно напрежение в сектор "Енергетика". Няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" е манипулирана и отбелязва неимоверни скокове. Към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

Работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

Шефът на НЕК Петър Илиев отхвърли всички обвинения. В средата на юни той депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, но тя не беше приета.

Преди две седмици министър Теменужка Петкова смени борда на директорите на БЕХ, чийто председател беше Петър Илиев. Освободен беше и изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, а на негово място бе назначен Жаклен Коен.
Освен това тя сезира КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай