Четвъртък,

ИТН с революционно предложение: 9 и 0% ДДС за още ключови храни

От: Стандарт -
1343
ИТН с революционно предложение: 9 и 0% ДДС за още ключови храни
A
A
A

Ставката на Данък добавена стойност да бъде 9 на сто, а не 20% за някои стоки и услуги, а за брашното тя да е нулева. Това предлагат депутати от „Има такъв народ“, които са внесли промени в закона за държавния бюджет между право и второ четене.По-ниската ставка от 9% да важи за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио, както и за настаняване, в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на места за площадки за къмпинг или каравани, пише pariteni.

Предложението за въвеждане на нулева ставка ДДС за брашното е свързано с необходимостта от смекчаване на въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата и по-специално върху най-уязвимите от тях, пише в мотивите на законопроекта.

Друго предложение на депутатите Любомир Каримански от ИТН и Георги Ганев от ДБ предвижда да се отложи вдигането на акциза върху тютюневите изделия.

В предложението на Министерство на финансите по-високите налози трябва да влязат от 1 юли, но според депутатите от ИТН фирмите няма да имат време да се подготвят с новите бандероли. Затова те предлагат новите акцизни ставки да влязат в сила от 1 септември тази година. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com