ИТН готви промяна в схемата 60:40. Каримански я обясни

Досега парите бяха предимно за големите фирми, ще го променим, каза депутатът

ИТН готви промяна в схемата 60:40. Каримански я обясни | StandartNews.com

Един от основните икономически експерти на ИТН Любомир Каримански заяви, че е важно да се разбере как похарчените досега от фиска пари са се отразили на икономиката на страната и какъв е бил ефектът за бизнеса от мярката 60 на 40, въведена заради ковид кризата

Все още не сме видял отчет за това какъв е ефекта от правителството на ГЕРБ, каза депутатът пред dir.bg.

Той е на мнение, че мярката е била изкривена и повечето отпуснати от правителството пари са отишли в големи фирми, които така или иначе са могли да оцелеят и без правителствена помощ.

Поради това при възможна четвърта вълна на Ковид 19, ИТН предлага промяна на мярката от 60 :40 на 80 към 20, която този път да важи не само за фирми, но и за самоосигуряващи се лица.

До този момент политическото ръководство на ”Има такъв народ” не е обсъждало как да постъпи, ако сигналите за плагиатство от страна на номинирания за вътрешен министър Петър Илиев се окажат верни, каза още той,

За приключилите в петък разговори на ИТН с партиите на протеста и БСП за парламентарна подкрепа на предложеното правителство, Каримански каза, че на експертно ниво има дребни различия за детайли от данъчната политика.

По-големи обаче били различията на политическо ниво с "Демократична България".

Депутатът допусна, че е възможно те да са свързани с искания за постове.

Каримански обясни разминаванията по данъчната политика, като даде пример с публичните разходи. Въпросът бил дали те да бъдат сведени до 38 на сто, при положение, че в момента са 43 на сто.

След всички проведени преговори, икономистите на ИТН предлагат да се следва средноевропейското равнище на разходи, което е 39 на сто..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай