Испания поразена най-много от фалита на Томас Кук

Туризмът в Кипър, Гърция, Турция, България и Тунис също ще пострада

Испания поразена най-много от фалита на Томас Кук | StandartNews.com

Най-големи щети от фалита на британския туроператор „Томас Кук“ ще понесе Испания, а туристическите сектори на Кипър, Гърция, Турция, България, Тунис, Египет и Мексико също ще пострадат, прогнозира Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

Проучване на асоциацията показва, че „Томас Кук“ е продала 2,38 милиона туристически пакета за Испания миналата година, превръщайки се в третия по големина туроператор във Великобритания. От 1 май до 31 декември 2018 г. „Томас Кук“ е запазил общо 966 549 легла в хотели в Испания. Според прогнозите на АТОР Испания няма да осъществи около 400 хиляди настанявания по линия на „Томас Кук“ тази година. А от януари до август 2020 г. загубите ще възлизат на 830 хиляди настанявания.

"На Канарските острови има хотели, в които довчера за зимата са били заети 90% от местата, а днес, поради затварянето на „Томас Кук“, заетостта е паднала до само 30%. Ние сме дестинацията, която е най-зависима от туроператорите. Повече от 70% от британските туристи идват на нашите курорти като част от пакетни турове ", цитира АТОР президента на Федерацията на предприемачите от индустрията на хотелиерството и туризма в Лас Палмас Хосе Мария Манярикуа.

Кипърският туристически сектор оценява загубите си на 50 милиона евро. Всяка година туроператорът довежда на острова около 250 хиляди туристи (6% от общия входящ поток в Кипър). До края на годината по дестинацията няма да пристигнат 45 хиляди туристи чрез „Томас Кук“. Сега пък на острова има не повече от 15 хиляди клиенти на оператора.

Както е отбелязано в проучването, туроператорът имал договори със 70% от хотелите на о. Крит. Размерът на щетите за островните хотелиери се изчислява от 80 до 100 милиона евро.

В Турция делът на „Томас Кук“ се оценява на 5-6% от общия поток. Според местния туристически сектор през 2020 г. поради фалита на оператора страната няма да приеме 600-700 хиляди посетители.

В Тунис в момента има около 4500 клиенти на „Томас Кук“. Те са предимно в курортите Хамамет, Сус и Махдия. Други 50 хиляди туристи чрез този туроператор трябваше да пристигнат в Тунис преди края на годината, но това няма да стане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай