Искров препоръча на банките да внимават с лихвите

В световен мащаб ще има затягане на паричната политика и това ще се отрази и на България

Искров препоръча на банките да внимават с лихвите | StandartNews.com

София. Банките да не прекаляват с понижаването на лихвите по кредитите, защото предстои увеличаване на цената на финансирането на самите банки. За това предупреди управителят на Българската народна банка Иван Искров. Той обясни, че в световен мащаб предстои затягане на паричната политика и това ще се отрази и в България. В момента банките у нас са свръхликвидни и в стремежа си да се конкурират отпускат кредити, но трябва да вминамават със свалянето на лихвите, коментира Искров.

„Трябва да сме внимателни с продуктите с фиксирана доходност, тъй като затягането ще се отрази на цената на финансирането на българските банки", коментира Искров.

По думите му сигналите за новата тенденция са заявени от световните централни банки, на среща, на която е отчетено, че централните банки вече са позволили на икономиките да се адаптират, но вече трябва да се отчетат инфлационните потенциали, които се натрупват в най-големите икономики.

В България пък освен инфлацията трябва да се отчита и „този нелеп данък върху лихвите, който бе въведен от 1 януари", допълни гуверньорът на централната банка.

Искров отчете още, че в ролята си на кредитополучатели гражданите проявяват все по-добра информираност и потребителска култура. Много банки ще продължат да разчитат на кредитирането на корпоративни клиенти.

Управителят на БНБ добави, че в момента банковата система у нас е стабилна и има много добри показатели. Искров подчерта, че банките могат да подпомогнат икономиката с финансиране, но "това е като при тангото - трябва да имаш партньор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай